Uluslararası Af Örgütü, kaydedilen ölüm cezası infazlarının 2015’te son 25 yılın en yüksek seviyesine eriştiğini açıkladı.

Kamuoyuna bugün duyurulan yıllık değerlendirme raporunda, infaz sayısında trajik bir yükseliş olduğu vurgulandı. Rapora göre, 2015 yılında ölüm cezası verilerinin devlet sırrı olarak tutulduğu Çin hariç olmak üzere, en az 1634 kişi infaz edildi.

Raporda, 2015 yılında kaydedilen bu infazların yüzde 89'undan İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğu aktarıldı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, bu ülkelerde infazların “çoğunlukla adil olmayan yargılamalar” sonucu insanları ölüme gönderdiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Shetty, "Geçen yıldaki infazlardaki artış son derece rahatsız edici. 2015 yılında hükümetler, ölüm cezasının bizi daha güvende kılacağına dair yanlış ön kabullerle insanların hayatlarını sonlandırmaya acımasız bir şekilde devam etmiştir" dedi.Buna rağmen, Af Örgütü’nün raporuna göre küresel çapta ülkelerin çoğunluğu, ölüm cezasına sırt çevirdi.

Pakistan'da 320'den fazla kişi darağacına gönderildi

Pakistan'da 2015 yılında 320'den fazla kişi darağacına gönderilirken, bunun Uluslararası Af Örgütü'nün Pakistan'da kaydettiği en yüksek sayı olduğu belirtildi.

Örgütün raporuna göre, İran'da ise ağırlıklı olarak uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle 977 kişi ölüme gönderildi. İran aynı zamanda reşit olmayanların infazına onay veren son ülkelerden biri olarak belirlendi. Suç işlediği tarihte 18 yaşını doldurmayan en az dört kişinin geçen sene İran'da darağacına gönderildiği vurgulandı.

Rapora göre, Suudi Arabistan'da ise 2014 rakamlarına kıyasla infazlar yüzde 76 artarak en az 158'e ulaştı. Af Örgütü’nün yayımladığı açıklamada, “İnfazların büyük bir çoğunluğu 'baş kesme' yöntemiyle gerçekleştirilirken, ek olarak infazlarda 'kurşuna dizilme' de kullanılıyor ve bazen infaz edilenlerin bedenleri halka teşhir ediliyor” denildi.

Çin, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve ABD

Öte yandan Mısır ve Somali’de ölüm cezası infazlarında dikkat çekici bir artış gözlendi. İnfazlarda artış görülen ülke sayısı 2014'te 22 olarak not edilirken, 2015'te bu sayının 25 olduğu ifade edildi.

Geçen senenin en çok infaz gerçekleştiren beş ülkesi ise, sırayla Çin, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri olarak belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, aralarında Çin, İran ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu birkaç ülkede, kişilerin uyuşturucu ticareti, yolsuzluk, zina ve 'dine hakaret' gibi uluslararası yasal standartlarla uyuşmayan suçlardan ölüm cezasına mahkum edildiğini belirtti.

Öte yandan örgüt, Fiji, Madagaskar, Kongo Cumhuriyeti ve Surinam'da ölüm cezasını kaldıran yeni ceza infaz yasalarının 2015'te yürürlüğe girdiğini, Moğolistan'da ise 2016'dan sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.

 

DHA