Ekonomik kriz sebebiyle Euro Bölgesi'nden çıkarılma tehdidini yeni atlatan Yunanistan, şimdi de mülteci akını dolayısıyla Schengen Bölgesi'nden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Foto: Shutterstock


Amsterdam’daki AB İçişleri Bakanları toplantısına katılan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Yunanistan’a yüklenerek, “Sığınmacı sayılarının gelecek haftalarda görünür, sürekli, hissedilir ve kalıcı biçimde azaltılmasına ihtiyacımız var.” dedi. Thomas de Maiziere, Yunanistan’ı Türkiye’den gelen sığınmacılara karşı AB sınırlarını etkin biçimde koruyamadığı gerekçesiyle eleştirdi ve Yunanistan’ın sınır güvenliğini sağlamaması durumunda Schengen bölgesinden çıkarılabileceğini ima etti.

Yunanistan’a ültimatom veren Bakan de Maiziere’nin açıklamaları Avrupa’nın ana gündemleri arasında yer aldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan De Maiziere’nin eleştirilerinin geçen hafta Cuma günü Berlin’de düzenlenen 1. Almanya-Türkiye Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nden sonra yapılan ilk AB toplantısında gerçekleşmesi dikkat çekti. Sığınmacı krizinde izlediği politikalar nedeniyle AB içinde eleştirilen Almanya, Yunanistan’a yaptığı baskıları arttırdı.

Foto: Shutterstock


AB sığınmacı krizinin çözümü için bir kez daha bir araya geldi. Günde 2 binden fazla kişinin hâlâ Türkiye üzerinden botlarla AB’ye giriş yaptıkları bilgisi müzakerelerin merkezinde yer aldı. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da AB İçişleri ve Adalet Bakanları zirvesinde konuşan Thomas de Maiziere, AB’nin dış sınırlarının korunması konusunda Yunanistan’ın ihmallerinden kaynaklanan eksiklikler olduğunu söyledi. De Maiziere şöyle konuştu:

“Sığınmacı sayılarının gelecek haftalarda görünür, sürekli, hissedilir ve kalıcı biçimde azaltılmasına ihtiyacımız var. Yunanistan’a ev ödevlerini yerine getirmesi için etkimizi göstereceğiz. Vakit elimizden gidiyor. Yunanistan birçok sığınmacı için Avrupa’ya giriş kapısıdır.”

Açıklamalarının devamında imalı bir dille Yunanistan’ın Türkiye sınırını etkin biçimde korumaması durumunda sınır kontrollerini kaldıran Schengen Anlaşması’ndan atılabileceğinin altını çizen Bakan de Maiziere, Yunanistan’a kalıcı çözüm için hızlıca adım at şeklinde bir ültimatom verdi.

Almanya’nın başlattığı geçici sınır denetimlerinin devam edip etmeyeceği ile ilgili kararın Mayıs ayında verileceğini de duyuran Alman Bakan, mevcut konuyla ilgili de Yunanistan’ı suçladı. De Maiziere, “Buna Yunanistan’ın oynadığı role de eleştirisel gözle bakılması dâhil olacaktır.” dedi. Bakan, Mayıs ayına kadar beklemek istemediğini de kaydederek Yunanistan’a baskıda bulundu.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner de “Yunanistan’ın Türkiye sınırını korumaması durumunda AB’nin dış sınırlarının orta Avrupa’ya kayacağını” belirtti. Yunanistan ise yapılan eleştirileri geri çevirdi.

CİHAN