Yapılan yeni bir araştırmaya göre 2050 yılı civarında, Amerika’nın güneybatısına ve orta kısımlarına öyle bir kuraklık gelecek ki son bin yıldır, bundan daha kötü bir kuraklık görülmemiş olacak.

Foto: Shutterstock


“Science Advances” dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, bu yüzyılın sonunda Amerika’nın orta kısımlarında ve güneybatısında, çok şiddetli kuraklıklar yaşanacak. Yaşanan bu kuraklıkların onlarca sene süreceğini belirten çalışma, bizlere iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın hiç de şaka olmadığını bir kez daha gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından, NASA Atmosfer Bilimcisi Benjamin Cook, “21. Yüzyılın sonlarına doğru, neredeyse her yıl birbirinden daha kurak geçecek. Kuzeybatı Amerika’da da çok kurak günler gelecek, geleceği hayal ettiğimizde çok daha kuru bir iklim düşünmeliyiz” şeklinde, çalışmasını özetliyor.

Foto: Shutterstock


Araştırmanın bir diğer yazarı, Cornell Üniversitesi’nde bilim insanı olan Toby Ault ise bu yüzyılın sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde 35 yıl veya daha uzun sürecek olan bir mega kuraklığın gelmesinin yüzde 80 oranında olasılığı olduğunu belirtiyor, “Güneybatı kesimindeki su kaynakları, şimdi olduğundan kat kat daha değerli olacak.” ifadesini kullanıyor.

Ağaçların yaş halkalarına bakarak 1100 ve 1200 yıllarında da mega kuraklıklar yaşanmış olduğunu saptayan bilim insanları, yaklaşmakta olan yeni mega kuraklığın çok daha etkili ve sert olacağını tahmin ettiklerini belirttiler. Mega kuraklıkları, normal kuraklıklardan ayıran, 35 yıl gibi uzun bir süre devam etmeleri. Buna örnek olarak 1930’da Kuzey Amerika’da yaşanan ve 35 yıl süren Dust Bowl kuraklığı verilebilir.

Foto: Shutterstock


Araştırmacılar çalışmalarını; Kaliforniya, Nevada, Utah, Kolorado, New Mexico, Arizona, Kuzey Teksas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Güney Dakota, Iowa, Güney Minnesota, Batı Missouri, Batı Arkansas ve Kuzeybatı Louisiana eyaletlerindeki verileri kullanarak yaptı. Çalışmayı yapabilmek için artan karbon emisyonlarını ve 17 ayrı bilgisayar modellemesini kullandılar.