Güneş sistemine 1,5 milyon kilometre mesafedeki gözlem merkezine kenetlenen Gaia'nın ESA'ya yolladığı fotoğraflar sayesinde, bilim insanları şu ana kadar hiç çıkartılmamış bir yıldız şemasına ulaştı. Bu devasa göksel katalog, 1989 ile 1993 yılları arasında ESA'nın Hipparcos uydusunun belirlediğinden 20 kat fazlası anlamına geliyor.

İsmini yunan mitolojisindeki Toprak Ana'dan alan teleskop Gaia, 1 milyar piksellik kamerasıyla bir insan saçını 1000 kilometre öteden tespit edebiliyor ve bu göksel haritada her bir yıldız tek tek görüntülenebiliyor. Dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklığındaki sonda'nın göksel kataloğun ham verileri yıldızların parlaklıkları veri pozisyonları dışında gizli yıldız kümelerinin de belirlenebildiği de belirtilen projede 450 Avrupalı bilim insanı ve yazılım mühendisinin emeği bulunuyor.

qweqwe
Bilim insanlarına göre ise bu henüz başlangıç, zira Samanyolu Galaksi'nde 100 milyar yıldızın sadece %1'ine tekabül eden haritada gelecekteki hedefte ise 2-2.5 milyar yıldızın görülebileceği belirtiliyor. http://gea.esac.esa.int/visualization/index.html adresinde yıldız haritasını interaktif olarak gezebilirsiniz.

Gaia projesine dair 15 çalışma ise, Astronomy&Astrophysics dergisinin özel sayısında yayımlanacak.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

İLGİLİ HABERSamanyolu Galaksisi'nin kayıp karanlık ikizi Dragonfly 44 ile tanışınSamanyolu Galaksisi'nin kayıp karanlık ikizi Dragonfly 44 ile tanışın
İLGİLİ HABERSamanyolu’nun merkezine yolculukSamanyolu’nun merkezine yolculuk
İLGİLİ HABERSamanyolu'nun hiç görülmemiş detaylarıSamanyolu'nun hiç görülmemiş detayları