Resmi haber ajansı MAP’a göre ülkenin her yerinden gelen ve aralarında bakan, milletvekili ve belediye başkanının da bulunduğu 3 milyon kişi insan seli oluşturdu.



Foto: Reuters


Erken saatlerden itibaren Kraliyet Jandarması’nın helikopterlerle havadan takip ettiği yürüyüş sırasında halk, "Defol Ban Ki-mun! Sahra Fas’ındır ve Faslı kalacak” sloganı attı. 2M televizyonuna konuşan Fas Dışişleri Bakanı Salaheddine Mezouar, “Bu yürüyüş, bütün provokasyonlara bir cevaptır. BM Genel Sekreteri’ninki de dahil.” dedi.

Protesto kararı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un geçen hafta Cezayir’in başkenti Cezayir’de “Batı Sahra” konusunda yaptığı açıklamalardan sonra alındı. Ban Ki-mun’un açıklamalarının ardından Fas hükümeti sert bir açıklama yapmış ve siyasi parti, sendika ve STK’lar protesto yürüyüşü kararı almıştı.

BM Genel Sekreteri'nin Cezayir ziyaretinin ardından, Birleşmiş Milletler’in web sitesinden “BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 5 Mart Cumartesi günü Cezayir’in güneyinde bulunan Tindouf şehrindeki Sahralı mültecilerin kamplarını ziyaret etmiştir.” açıklaması yapılmıştı.

BM Genel Sekreteri, 6 Mart Pazar günü ise başkent Cezayir’de, Cezayirli yetkililerle Libya, Mali ve Batı Sahra konularında görüşmüş ve Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra ile basın açıklaması yapmıştı.

Ban Ki-mun açıklamada, “Anlaşamayan taraflar, Batı Sahra halkının kendi kaderini belirlemesine dayalı, herkes tarafından kabul edilebilecek, kalıcı ve adil bir politik çözüme kavuşturması gereken müzakerelerde hiçbir ilerleme kaydetmemiştir. Dünya Sahralıları görmezden gelmeye devam edemez. Uluslararası toplumun, BM’nin ve bölgenin desteğini bekliyorlar.” demişti.

Bu açıklamaları büyük bir gaf ve asla kabul edilemez olarak kabul eden Fas Hükümeti, 8 Mart Perşembe günü konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada Fas Hükümeti, Ban Ki-mun’un söylediklerinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini bildirmiş, “Fas Krallığı Hükümeti, Genel Sekreter Ban Ki-mun’un Fas Sahrası konusundaki ifadelerini en güçlü şekilde protesto ediyor. Bu söylemler, siyasi olarak uygunsuz, seleflerinde eşi benzeri görülmemiş, Güvenlik Konseyi’nin çözümlerine aykırıdır. Bu çirkin ifadeler Fas Halkı’nın duygularını yaralamaktadır” demişti.

Fas Hükümeti’nin açıklamasında, Sahralıların bulunduğu kamplara yollanan uluslararası insani yardımların zimmete geçirildiği ve bunların BM raporlarında bulunduğu ifade edilmişti.

CİHAN