İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesinde yer alan haberde Rusya'nın, BBC televizyonunda yayınlanan kriz yönetimi simülasyonu filminde, Rusya'yla NATO'yu nükleer savaşa sürükleyen askeri ve diplomatik gelişmelerin işlenmesine tepki gösterdiği yazıldı. 

BBC'YE BÜYÜK TEPKİ


BBC Two televizyon kanalında yayınlanan World War Three, Inside the War Room (Üçüncü Dünya Savaşı, Komuta Merkezi'nden) isimli kriz yönetimi simülasyonu filminde senaryo gereği, emekli askerler ve diplomatlar bir odada toplanıp Doğu Avrupa'da Rusya'nın dahil olduğu bir krizde, İngiltere'nin nasıl bir strateji izleyeceğini tartışıyor.

Bir varsayım olan senaryoda, BBC, böyle bir simülasyonun nasıl gerçekleştiğini film olarak ekrana yansıttı. Filmde, eski İngiliz diplomatlar ve ordu mensupları da rol aldı.
Rusya'dan BBC'ye büyük tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, 'Rusya'nın filmde şeytanın vücut bulmuş hali olarak tasvir edilmesi için İngiliz medyası ve hükümetinin ortak çalıştığından kesinlikle emin olduğunu' söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov ise BBC Two'daki programın izlemeye değmez olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Letonya Büyükelçisi Aleksandr Veşnyakov da Facebook hesabından film için "Rusya'yı şeytanlaştırmak için yapılan tehlikeli bir provokasyon" ifadesini kullandı.
"DİPLOMATİK KRİZ NÜKLEER SAVAŞA SÜRÜKLÜYOR"

Filmde Estonya nüfusunun dörtte birini oluşturan etnik Ruslar, Rusya savaşını anmak için toplanıyor. Polisin gösteriye müdahale etmesiyle 6'sı Rus 22 kişi gözaltına alınıyor. Olay Letonya'ya sıçrıyor ve on binlerce etnik Rus, Letonya sokaklarında protesto gösterileri düzenliyor. Rusya da protestoları kışkırtmakla suçlanıyor. Rusya ile yaşanan diplomatik ve askeri gerilim ABD, NATO ve İngiltere'nin de dahil olduğu uluslararası bir krize dönüşüyor ve sonunda taraflar nükleer savaşa sürükleniyor.

DHA