ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanlarından Ben Rhodes, "biz hükümet olarak sorumluları belirleyemedik" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de, "saldırıya ilişkin soruşturma sürüyor" dedi ve ekledi; "bizim için ucu açık..."

Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

FOTO: aljazeera


Hem Beyaz Saray açıklaması, hem de ABD Dışişleri Bakanlığı açıklaması, AKP hükümetinin Ankara'daki ABD elçisinin de olduğu Büyükelçilere, saldırı konusunda verilen brifingden sonra geldi. Dışişleri Bakanlığı'nda Bizzat Müsteşar Feridun Sinirlioğlu tarafından verilen brifingde, Ankara saldırısındaki YPG bağlantısı, aralarında ABD Büyükelçisi'nin de olduğu BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkeler ile, Almanya ve AB Dönem Başkanı Hollanda Büyükelçisi'ne kanıtlarıyla anlatılmıştı.

Ancak bu brifingden sonra Washington'dan gelen açıklamalarda, Ankara saldırısı konusunda soruşturmanın "ucu açık" ya da "biz sorumluları belirleyemedik" gibi ifadelerin kullanılması, diplomatik kulislerde "ABD, AKP hükümetinin açıklamalarından tatmin olmadı" yorumlarına neden oldu.

 

ANKARA'YA "ATEŞİ KESİN" ÇAĞRISI YİNELENDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, sadece bununla da kalmadı;
Türkiye'ye, Suriye'deki PYD-YPG mevzilerine yönelik top ateşini kesmesi isteğini de yineledi.

 

KERRY-ÇAVUŞOĞLU KONUŞMASI BİLGİ NOTUNDA  YPG'DEN BAHSETMEDİ
Ankara saldırısı nedeniyle taziyelerini iletmek üzere bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de, telefon görüşmesi konusunda bir bilgi notu yayınlandı.

Bilgi notunda da YPG-PYD''den hiç bahsedilmemesi dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarfından yayınlanan bilgi notunda, Kerry'nin mevkidaşı Çavuşoğlu'na Ankara saldırısında ölen asker ve siviller için başsağlığı dileklerini ilettiği yer aldı.

 

KERRY, "IŞİD'İN YOK EDİLMESİNE ODAKLANILSIN" MESAJI VERDİ
Kerry'nin "IŞİD'in yokedilmesine odaklanılsın" mesajı verdiğinin ifade edildiği Bilgi notunda aynen şöyle denildi;

"Dışişleri Bakanı Kerry, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu'nu dün Ankara'nın merkezinde meydana gelenhain terörist saldırıdahayatını kaybedenaskeri personel ve siviller için en derin başsağlığı dileklerini iletmek üzere telefonla aramıştır. Kerry, ABD'nin NATO müttefikimiz olan Türkiye ile terörizme karşı ortak savaşımızdaki değişmez yükümlülüklerimizi teyid etmiştir. İki bakan ayrıca Suriye ile ilgili, insani yardım ulaştırılmasına ilişkin çabalar, çatışmaların durdurulması konusu ve IŞİD'in etkisinin azaltılması ve yokedilmesine odaklanılması gibi konuları ele aldılar".