Belçika'nın başkenti Brüksel bugüne kanlı saldırılar ile başladı. Zaventem Havalimanı'nda meydana gelen çifte patlama sonucu en az 14 kişi hayatını kaybetti. Belçika devlet televizyonu VRT patlamalardan birinin intihar saldırısı olduğu duyurdu. Olayın şoku devam ederken bu kez de AB kurumlarına yakın Maelbeek metro istasyonunda üçüncü bir patlama meydana geldi. Bu patlamada da en az 20 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Her üç patlamada da toplamda 34 kişi öldü, 170'ten fazla kişi yaralandı. Olayın ardından ülkedeki terör alarmı en üst seviyeye yükseltildi ve Belçika-Fransa sınırı kapatıldı. Kentteki tüm otobüs, tramvay ve metro seferleri durduruldu. Halka, "Sokağa çıkmayın" çağrısı yapıldı. Belçika polisi ülke genelinde alarma geçti. İşte Brüksel'deki kanlı günün detayları...


 

HAVALİMANINDA ÇİFTE PATLAMA


Havalimanındaki patlamanın, Amerikan Havayolları kontuarının yanında apron ve terminal binasında meydana geldiği belirtildi. Saldırının ardından dumanların yükselmeye başladığı havalimanı, hızlı bir şekilde tahliye edildi. İlk belirlemelere göre Zaventem Havalimanı'ndaki saldırılarda en az 14 kişi öldü, 35 kişi de yaralandı. Olayın ardından, havalimanında başka bomba ve patlayıcılar bulunduğu iddia edildi.


'İNTİHAR SALDIRISI'


Belçika devlet televizyonu VRT, havalimanındaki saldırılardan birinin intihar saldırısı olduğunu aktardı. Yetkililer, halkı sokağa çıkmamaları ve yerinden ayrılmamaları konusunda uyardı. Bununla birlikte kentteki tüm otobüs, tramvay ve metro seferleri durduruldu.

(Fotoğraf twitter'dan alınmıştır) Olayda çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor.

BELÇİKA BAŞBAKANI: KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ


Olayın ardından açıklama yapan Belçika Başbakanı Charles Michel, "Korktuğumuz başımıza geldi; çok fazla ölü ve yaralı olduğunu biliyoruz." Diğer yandan Belçika İç İşleri Bakanı, "Sınırlarda 1600 ek polis görevlendirdik" dedi.

Belçika metrosundaki korkunç saldırının ardından, istasyonda mahsur kalanlar ray hattı üzerinden tahliye edildi. (Reuters)

A ve B terminallerinin camlarının tamamen parçalandığı, 10 kişinin çoğunun da cam kırıkları yüzünden yaralandığı aktarıldı.


Havalimanının şehrin 10 kilometre dışında olduğu biliniyor.

Brüksel Havalimanı kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.


Havalimanında tüm uçuşların iptal olduğu belirtiliyor. Brüksel Havalimanı'ndaki patlamadan ötürü birçok havayolu şirketi uçaklarını başka havalimanlarına yönlendirmek zorunda kaldı.

Bazı uçaklar ise Brüksel'in üzerinde dolanarak inecek uygun bir havalimanı bekliyor.

PATLAMA ANI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ



THY UÇAĞI BRÜKSEL'E İNEMEDİ


Brüksel seferini yapan THY'nin TK 1937 sefer sayılı uçağı Liege Havalimanı'na yönlendirildi. Uçak saat 08.24'de İstanbul'dan kalkmıştı.

AB KURUMLARINA YAKIN METRO İSTASYONUNDA 3. PATLAMA


Öte yandan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de, havalimanındaki çifte patlamanın ardından AB kurumlarına yakın Maelbeek metro istasyonunda bir patlama daha gerçekleşti. AB kurumlarına yaklaşık 100 metre uzaklıktaki metro istasyonunda gerçekleşen patlamada ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü.


"BELÇİKA'DA YAYIN YASAĞI" İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR


Türkiye'de bazı medya kuruluşları Belçika'daki, patlamaların ardından "yayın yasağı" getirildiği bilgisini aktardı. İddia, sosyal medya kullanıcıları tarafından da tartışıldı. Ancak yaşanan olayların ardından, Türkiye'de olduğu gibi Belçika'da herhangi bir yayın yasağı uygulamaya konmadı.



Belçika'nın başkenti Brüksel, aynı zamanda NATO'nun ve Avrupa Birliği'nin merkezi olması nedeniyle diplomatik ve siyasi anlamda büyük öneme sahip...

Belçika polisi, geçtiğimiz hafta onlarca kişinin öldüğü Paris saldırıları zanlılarından Salah Abdeslam'ı yakalamayı başarmıştı. Abdeslam'ın yakalanması, canlı ele geçirilen ilk intihar bombacısı olması bakımından tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.