Brüksel'de sabah saatlerinde önce havalimanında iki patlama, ardından metro istasyonunda bir patlama meydana gelmişti. Terör saldırısı olduğu belirlenen patlamalarda 23 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı var.

[caption id="attachment_1148283" align="aligncenter" width="559"] Foto: Reuters[/caption]

Avrupa'nın başkenti olarak anılan Brüksel'deki patlamaların ardında tüm dünya terör saldırılarına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında aldığı Brüksel haberlerinin ardından gözyaşlarını tutamadı.

[caption id="attachment_1148271" align="aligncenter" width="557"] Foto: Reuters[/caption]

Alman siyasetçiler Brüksel’deki terör saldırılarına ilişkin açıklamalar yaptı. Başbakanlık sorumlusu Peter Altmaier, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, teröristlerin asla kazanamayacaklarını, Avrupa değerlerinin nefret ve şiddetten daha güçlü olduğunu vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Twitter hesabını terör saldırıları sebebiyle siyah renge çevirdi. Dişileri Bakanlığı kriz masası kurdu ve yakınları ve tanıdıkları hakkında bilgi almak isteyenler için bir telefon numarası paylaştı.

Almanya Federal Başbakanı Angela Merkel, hükümet sözcüsü Steffen Seibert aracılığıyla terörü kınadığını duyurdu. Merkel Brüksel’deki terör eylemleri 'aşağılık saldırılar' olarak nitelendirdi.

[caption id="attachment_1148262" align="aligncenter" width="670"] Foto: Reuters[/caption]

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, Belçika'daki terör eylemlerini "korkakça ve canice saldırılar" olarak değerlendirdi. Belçika'ya destek için hazır olduklarını ifade eden Rutte, kendilerinin de Hollanda'da gerken tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.

[caption id="attachment_1148263" align="aligncenter" width="546"] Foto: Reuters[/caption]

Hollanda Adalet Bakanı Van der Steur da teyakkuzda olunması gerektiğini ifade etti. Hollanda Ulusal Terör Koordinatörü Dick Schoof, polisin dört büyük şehirde tren istasyonlarında ve havaalanlarında ekstra önlem aldığını ve Belçika ile sınır kontrollerinin sıkılaştırıldığını söyledi.



İngiltere Başbakanı David Cameron da Brüksel saldırılarının ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Cameron mesajında, "Brüksel'deki olayların ardından şok oldum ve endişelendim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.



İsvеç Bаşbаkаnı Stеfаn Löfvеn İsvеç tеlеvizyоn kаnаlı SVT'yе yаptığı аçıklаmаdа Brüksеl sаldırılаrını kınаyаrаk ‘‘Bu dеmоkrаtik Avrupа'yа yаpılmış bir sаldırıdır'' dеdi. Stеfаn Löfvеn аçıklаmаsındа ‘‘Brüksеl hеnüz çаpını tаm bilеmеsеk tе bir tеrör sаldırısınа mаruz kаlmıştır. Ölü vе yаrаlılаrın оlduğu bilgisi vаr. Bu dеmоkrаtik Avrupа'yа yаpılmış bir sаldırıdır. Tеröristlеrin bizim аçık tоplumumuzа zаrаr vеrmеlеrinе аslа izin vеrmеyеcеğiz. Hükümеtimiz Brüksеl'dеki gеlişmеlеri dаkikа dаkikа tаkip еtmеktеdir'' diyе kоnuştu.

 

[caption id="attachment_1148331" align="aligncenter" width="564"] Foto: Reuters[/caption]

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen saldırıları kınadı. Putin, Maelbeek metro istasyonu ve Zaventem Havalimanı'nda meydana  gelen patlamalar nedeniyle Belçika Kralı Philippe'e taziye mesajı gönderdi. Kremlin internet sitesinde yer alan mesajda, "Bu barbarca suç,  terörizmin sınırları olmadığı ve tüm dünya milletlerini tehdit ettiğini bir kez  daha gösterdi" ifadelerine yer verildi.

[caption id="attachment_1148337" align="aligncenter" width="556"] Foto: Reuters[/caption]

Putin, patlamalarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dilerken  saldırıyı gerçekleştirenlerin hak ettikleri cezayı çekeceklerinden emin olduğunu  ifade etti.

[caption id="attachment_1148351" align="aligncenter" width="521"] Foto: Reuters[/caption]

Küba'da tarihi bir ziyeret gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama da Brüksel saldırılarıyla ilgili bilgilendirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikalı yetkililerin Brüksel'deki yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.


DAVUTOĞLU: LANETLİYORUM

Brüksel'deki patlamalarla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu sabah Brüksel’de meydana gelen saldırıyı lanetliyoruz. Belçika halkına taziyelerimi iletiyorum" dedi.  Davutoğlu, "Biz 7 düvele karşı istikbalimizi savunmuştuk. Bu sabah Brüksel’de meydana gelen saldırıyı lanetliyoruz. Belçika halkına taziyelerimi sunuyorum. Geçen hafta Brüksel’deydik. Her türlü teröre karşı bütün insanlığı birlikte davranmaya davet ediyorum. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bir çok terör grubu ülkemizi hedef almış bulunuyor. Adları farklı olsa da aynı talimatla hareket ediyor. Karşıymış gibi görünün örgütler bize karşı toplanıyor." ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_1148327" align="aligncenter" width="539"] Foto: Reuters[/caption]

FRANSA-BELÇİKA SINIRI KAPATILDI

Belçika yayın kuruluşu RTBF, Brüksel'deki saldırıların ardından Fransa sınırının kapandığını duyurdu.