Sığınmacıları caydırmayı amaçlayan tasarı, tartışmalı bir oturum sonrası 27'ye karşı 81 oyla parlamentodan geçti. Danimarka polisi, sığınnmacıların ülkeye getirdikleri 10 bin Danimarka Kronu'ndan (yaklaşık 1000 Euro) değerli eşya ya da nakit paralarına el koyabilecek.

[caption id="attachment_1063575" align="aligncenter" width="539"] Foto: Reuters[/caption]

Evlilik yüzükleri ve manevi değeri olan ziynet eşyalar ise kapsam dışında tutulacak. Sığınmacıların ülkeye ailelerini getirebilmeleri için öngörülen süre de bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Tasarının, birkaç gün içinde Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'nin onayıyla yasalaşması bekleniyor.

Bazı uluslararası yorumcular girişimi, Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik uygulamalarına benzetmişlerdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un sözcüsü Stephane Dujarric, Danimarka Parlamentosu'nun onayladığı yasa tasarısını eleştirdi, mültecilere merhametle davranılması gerektiğini söyledi.

[caption id="attachment_1063576" align="aligncenter" width="556"] Foto: Reuters[/caption]

AVRUPA KONSEYİ DE ELEŞTİRDİ


BM ve insan hakları kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Konseyi de yasa tasarısını eleştirmiş, tasarının bazı unsurlarının uluslararası anlaşmalara aykırı olabileceğini bildirmişti. Danimarka Göç Bakanlığı ise göçmenlerin bakım masraflarını karşılamalarının normal olduğunu vurguluyor.

Danimarka'ya geçen yıl 21 bin kişi sığınma başvurusunda bulunmuştu. Bu yıl da başvurusu sayısının aynı düzeyde olması bekleniyor. Aynı sayı, komşu ülke İsveç'te ise geçen yıl 163 bindi.

BBC