Avustralya merkezli insan hakları örgütü Walk Free Foundation, üçüncü Küresel Kölelik Endeksi’ni açıkladı. Walk Free örgütünün 167 ülkede yaptığı araştırmaya göre dünya çapında 45,8 milyon kişi zorla çalıştırılarak, fuhuşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının eline düşerek yaşamlarını modern köle olarak sürdürüyor.

Sayı dünya çapında arttı

Walk Free’nin yeni açıkladığı rakamlara bakıldığında dünya çapında köleliğin arttığı görülüyor. Örgütün bir önceki raporuna göre, küresel düzeyde 35,8 milyon kişi kölelik hayatı yaşıyordu. 10 milyon kişinin daha modern köle hayatı yaşamaya başladığı görülüyor. Spiegel Online’de yer alan habere göre örgüt yetkilisi Andrew Forrest, artışın daha sağlıklı veriler elde edilmesinden ve zorunlu göçlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Araştırmanın yapıldığı 167 ülkenin tamamında köleliğin mevcut olduğu, fakat en yüksek rakamlara Hindistan’da rastlandığı kaydedildi. Bir milyar 300 milyon kişinin yaşadığı Hindistan’da Walk Free tahminlerine göre yaklaşık 18,4 milyon kişi köle hayatı yaşıyor. Nüfusa oranla köleliğin en yoğun olduğu ülke ise, Kuzey Kore. Kuzey Kore’deki her yirmi kişiden birinin köle hayatı yaşadığı tahmin ediliyor.

2015 Küresel Kölelik Endeksi’ne göre,

-Modern köle olarak addedilenlerin üçte ikisi Asya ülkelerinde yaşıyor.

-Köle hayatı yaşayanların yüzde 58’i Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan olmak üzere beş ülkede bulunuyor.

-Modern köleliğe karşı önlem almayan ülkeler arasında Kuzey Kore, İran, Eritre ve Ekvator Ginesi gösteriliyor.

-Kölelikle en çok mücadele eden ülkeler ise, Hollanda, ABD, İngiltere, İsveç ve Avustralya olarak sıralanıyor.

DHA