Etki ettiği alanın gittikçe genişlediği ve milyonlarca insanı tehdit etmeye devam eden ZİKA virüsü konusunda Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti. Aralarında Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin de bulunduğu pek çok ülkeye, ZİKA virüsü salgınına karşı uyarıda bulundu. 53 ülkeyi kapsayan bu uyarı 900 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

zika-virusu

"GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIN" UYARISI!

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada, ZİKA virüsü riskinin ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte, özellikle bebeklerde ciddi tahribat yarattığı ve yetişkinlerde sinir sistemi bozukluklarına neden olduğu ifade edildi. DSÖ yetkilisi Zsuszanna Jakob tarafından aktarılan açıklamada, "Söz konusu sivrisineklerin Aedes türleri Karadeniz kıyıları, Madeira ve Portekiz kıyılarında özellikle tehlikeli olmaktadır. Büyük bir salgını önlemek için öncelikle riskli ülkeler başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinin hazırlıklı ve tedbirli olmaları gerekiyor. Bu risk Avrupa'da 53 ülke ve 900 yüz milyon insan nüfusunu kapsamakta, Pasifik'ten, Akdeniz'e ve Atlantik okyanusuna kadar uzanmaktadır. Bu bakımdan biz DSÖ olarak bütün Avrupa ülkelerini gerekli önlemlerin alınması yolunda uyarıyoruz" denildi.

ZİKA VİRÜSÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Aşısı ve tedavisi henüz bulunamayan zika virüsü, dünyanın kabusu olmaya devam ediyor. Sivrisinek ısırması, kan ve cinsel yolla bulaşabilen virüs en çok hamileleri tehdit ediyor. Anne karnındaki bebeklerin kafalarının anormal küçüklükte olmasına ve beynin yetersiz gelişimine yol açabiliyor.

ZİKA-BEBEK

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, anne adaylarının ve çocuk sahibi olmayı düşünen kadınların, ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtilere yol açan zika virüsüyle ilgili merak ettiği soruları sozcu.com.tr okurları için yanıtladı…

Hamileler zika virüsünün varlığının bildirildiği ülkelere seyahat edebilir mi?
Virüs hakkında bilinenler henüz yeterli olmadığı için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hamile ya da hamile kalmayı planlayan kadınlarınların zika virüsünün bulaşma riski taşıyan ülkelere zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri öneriliyor. Bu virüsün görüldüğü ülkelerin sayısı ise sürekli artıyor.

Zika virüsü anne adayını ve bebeğini nasıl etkiler?
Brezilya’da hamilelik sırasında zika virüsü enfeksiyonu geçiren kadınların doğurduğu bebeklerde kafa ve beynin yeterli gelişmemesi yani bilimsel adıyla mikrosefali sayısının artması nedeniyle bu ilişkiden şüpheleniliyor. 2015 yılı eylül ayında zika virüsüyle ilişkili mikrosefalik bebek sayısında belirgin artış olduğu ve bu bebeklerin sayısının dört bini aştığı görülüyor.

Hamilelerin ya da çocuk sahibi olmayı düşünenlerin zika virüsünün bulunduğu ülkelere gitmeleri gerekirse nelere dikkat etmeleri gerekiyor?
Sivrisinek ısırmasını engellemek için alınması gereken önlemlerin hiçbiri ihmal edilmemeli. Resmi kurumlar tarafından onaylanmış ve hamileler için izin alınmış sinek kovar maddeler, uzun kollu giysiler ve uzun pantolonlar kullanılması, şapka takılması, sinekler için kontrol edilmiş ve klima kullanılan odalarda kalınması, mümkünse yataklarda sineklik-cibinlik bulunması bu önlemler arasında başı çekiyor.

VİRÜS KANDA BİR HAFTA KALIYOR

Zika virüs enfeksiyonu geçirmek ileride doğacak bebeği etkiler mi?
Hamile olmayan bir kadının zika virüs hastalığı geçirmiş olmasının ileride olası hamileliğinde bebeğini etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. Ayrıca, zika virüs enfeksiyonuna bağlı mikrosefali veya başka sorunu olan bir bebek doğurmuş bir kadının diğer hamileliklerinden doğacak bebeğinin bu durumdan tekrar etkilenip etkilenmeyeceği de henüz netlik kazanmamış durumda.

Zika virüs enfeksiyonu olan bir ülkeyi ziyaret edenler test yaptırmalı mıdır?
Zika virüsü bulunan ülkeleri ziyaret sırasında veya döndükten iki hafta içerisinde ateş, döküntü, eklem ağrısı ve gözlerde kızarıklık gibi şikayetleri olanların mutlaka test yaptırması gerekir.

Zika virüs enfeksiyonu olan bölgeleri ziyaret edip dönen kadınlar hamile kalmak için ne kadar süre beklemelidir?
Zika virüsü enfekte olan kişinin kanında yaklaşık bir hafta kalıyor. Virüs kandan temizlendikten sonra hamile kalınması durumunda, bebekler için risk olmadığı düşünülüyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Doğuma yakın zamanda zika virüsü enfeksiyonu geçiren kadın, doğum esnasında bebeğine virüsü geçirirse, mikrosefali gelişme riski nedir?
Günümüzdeki tüm raporlar, kadınların hamilelikte enfeksiyon geçirmesi sonrasında doğan bebeklerinde mikrosefali bildiriyor.

Zika virüsü hastalığı nasıl tedavi edilir?
Hastalığın özgün bir tedavisi ya da önleyici bir aşısı henüz yok. Tedavisinde tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi istirahat, sıvı alımı, hekimin önereceği ateş düşürücü ve ağrı kesiciler geçerli. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır.