Habertürk'ün aktardığına göre Erdoğan'ın Bloomberg'e verdiği mülakattan önemli bölümler şöyle:

- Siz şuna inanıyor musunuz, ABD darbe girişiminde rol oynadı mı, biliyorlar mıydı?

Bilirler ya da bilmezler ilgilendirmiyor. Bizim darbeden sonraki sürecimiz çok önemli. Halkım şunu söylüyor bir referanduma gitsek desek ki "Kim yaptı?", FETÖ. FETÖ nerede ABD'de, kaç yıldır burada; 13 yıldır. Ben 1-1,5 yıl önce böyle birisi olduğunu, terör örgütü başı olduğunu, bize verin demişim. 17-25 Aralık süreci öncesinde yargı-polis darbesidir. Biz tabii ilgi ağımızı ilerleterek 85 koli olarak ABD'nin yetkili mercilerine gönderdik. Şimdi 15 Temmuz sonraki süre için, kendilerine verildi ya da veriliyor. Bu adam burada, Green Card verilmiş burada tutuluyor. Bu iptal edilemiyor mu?

- Türkiye'nin müttefikinin Türkiye'ye karşı davranışı mı?

Bugüne kadar yaptınız. Bütün belgeler, ifadeler veriliyor. Bu işin başının burada olduğunu Genel Kurmay Başkanımız söylüyor. General isterseniz görüştürelim diyor. Biz gönderdik belgeleri, gönderiyoruz. ABD dedi ki, "10 teröristi yakalayın gönderin", biz 9'unu yakaladık, teslim ettik. Aynı şey. Böyle bir örgütün başını biz istiyoruz. Stratejik ortağız, NATO'dan beraberiz, ama mahkeme karar verecek deniyor. Biz bekleyemeyiz. Biz de işlendi, bunun kararını biz verelim.

- Bir B Planı yapmanız gerekirse, siz gerçekten çok zekisiniz. Bir B Planı düşünebilir misiniz?

Hiçbir ülkenin alternatifsiz planları olmaz. A varsa B de olur, C de. Alternatifsiz olmaz. Türkiye gibi bir ülkenin alternatifsizlik yaşaması mümkün değildir. Siyasi ortağımıza güveniyoruz. Karşılığını görmek istiyoruz.

- Türk ordusu Suriye'ye girdi, bir tampon bölge oluşturdu. Amerika Rusya barış planı destekliyorsunuz. Siz dürüstçe bu planın bozulmasında kimi suçlu buluyorsunuz?

Şu anda Suriye'ye ne Amerika, ne Rusya bizim kadar yakındır. Bizim Suriye ile sınırımız 911 kilometre. Bizim özellikle sınır boylarında yaşayan vatandaşlarımızın Suriye halkıyla akrabalık bağları var. Sadece Suriye değil Irak da karışık durumda. söylenen ne DEAŞ terör örgütünü çökertmek. Amerika'ya diyoruz ki PYD ve YPG ile çözülmez. Terör terörle çözülmez.

- ABD Savunma Bakanı YPG'ye yönelik destekten bahsediyordu, endişe kaynağı mı?

Evet, endişe kaynağı. Amerika silah indirdi, Kobani'ye. YPG ve PYD'ye. DEAŞ'la savaşanlar terörist değilse o zaman El Nusra da terör örgütü değil. PYD ve YPG, PKK'nın düşük çocuklarıdır. Türkiye'ye kötülük yapmış olursunuz. Bunlar bizim ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar. Silah vererek, bizim geleceğimize yönelik bu tehdit unsurlarını güçlendiriyorsunuz. Adım atalım dendiğinde adım atılmıyor. Burada konutlar yapalım, sosyal donatı alanları yapalım. Suriye halkı artık dışarı çıkmasın. Gaziantep'te 56 vatandaşımız DAEŞ tarafından öldürülünce biz tamam bitti bu iş dedik. Cerablus'la girdik, Rai'ye girdik. El Bab giriyoruz. Suriye halkıyla adım attık devam ediyoruz. Bizim sınırlarımızda da sıkıntı var. Halledeceğiz.

- Rusya ve ABD ile ilgili hangi tarafı suçluyorsunuz?

BM konvoyunu bombalayanların rejim olduğunu düşünüyorum. Amerika, Rusya bir şeyler söyleniyor. Rejim'in Birleşmiş Milletler konvoyunu bombaladığını biliyoruz.

- Donald Trump İstanbul'da da bir bina inşa etmişti, siz ne düşünüyorsunuz?

Ben Amerikan halkının iradesine saygısızlık yapamam. Ters ifadelerde bulunduğuysa bunun yine değerlendirmesini Amerikan halkı yapacaktır.

- Donald Trump kazanırsa, binası kalmaya devam edecek mi?

O firma Trump'la görüşmelerini yaptı, sözleşmeyi pek doğru yapmadılar. Karşılıklı anlaşmayla çözmeye çalışıyorlar. 14 yıl görev yaptım. Ben Cumhuriyetçilerle de, Demokratlarla da çalıştım. Sayın Bush ve Obama'yla çalıştım. Amerika'yla bizim kopmamız söz konusu olamaz.