Havuzlarda kadınlara tacizlerin artması, göçmen gençlerin arkadan yaklaşarak kenarda bekleyenleri itmesi, duş almadan havuza girmeleri gibi sorunlar yüzünden, bir çok kentte önlemler alındı. Özellikle erkek göçmenler için alınan önlemlerin başında "Elleme yasağı, itme yasağı, duş almadan havuza girme yasağı" gibi maddeler animasyonlarla çiizilerek çok dilli broşürler hazırlandı.


ELLEMEK VE SIKIŞTIRMAK YASAK


Altı farklı dilde hazırlanan çizimlerde "Ellemek, kadınları sıkıştırmak, itmek, şakalaşmak, batırmak ve insanların üzerine doğru atlamak, duş almadan suya girmek yasaktır" deniliyor ve bunlara dikkat etmeyenlere havuza girme yasağı konulacağı belirtiliyor. Çizgilerle yapılan anlatımlarda, kadınlara ne giyinmiş olurlarsa olsunlar, saygı gösterilmesi gerektiği belirtiliyor.

ÖNCE HAVUZ PASAPORTU


Hermeskeil Kasabası, bir havuz pasaportu hazırlarken, bunu almak için öncelikle iltica merkezinden hijyen ve güvenlikle ilgili bilgi alındığının kanıtlanması şartını getirdi. Kurallara uymayan göçmenlere, havuz görevlileri önce sarı kart, ardından kırmızı kart gösterip havuzdan atacak.

Yasaklar ve uyarılara rağmen Münih, Zwickau, Bornheim, Leipzig gibi yerlerdeki havuzlardan taciz, havuzu kirletme, sarkıntılık veya halka açık havuza işeme gibi çok sayıda şikayet geldiği belirtiliyor.

Ali GÜLEN / FRANKFURT