Bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Güney Osetya'daki sorunun Gürcistan'ın önceki cumhurbaşkanının (Mihail Saakaşvili'nin) “büyük bir stratejik hatasından" kaynaklandığını ifade ederek, onun Güney Osetya'ya askeri operasyon düzenlemesinin bu bölgeyi tamamen kaybetmesine neden olduğunu savundu.

Güney Osetya yönetiminin Rusya'ya katılma konusunda referandum düzenleme isteğinin olduğuna değinen Putin, bu konunun kendisinin Güney Osetya lideri Leonid Tibilov'la görüşmesinde gündeme geldiğini belirterek, Güney Osetya halkının böyle bir referandum isteğinde olduğunu, kendilerinin bu isteğe karşı gelemeyeceklerini ifade etti ve "Güney Osetya halkının çıkarlarından başka hiçbir şey bizim için bağlayıcı olmaz" diye konuştu.

Referandumda hangi soruların gündeme getirileceğini bilmediklerini söyleyen Putin, kendilerinin bu konuda nihai kararı, bu hususa bağlı olarak vereceklerini söyledi.
Gürcistan'ın güney Osetya bölgesindeki ayrılıkçı yönetim, 1990'ların başlarında Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş ve Rusya, 2008 yılında Gürcistan'la yaptığı beş günlük savaşın ardından, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamıştı.

Güney Osetya yönetimi, geçtiğimiz hafta, Rusya'ya bağlanma konusunda referandum düzenleyeceklerini ilan etmişti.  DHA