İktidardaki Muhafazakar Parti, başta Afganistan ve Irak olmak üzere savaştan dönen İngiliz askerlerine yönelik açılan "suni" diye nitelediği insan hakları davalarını ve davalar sonucu ödenen milyonlarca sterlini eleştirdi.

May yaptığı açıklamada, "Silahlı güçlerimiz dünyadanın en iyileri ve bu hizmeti yerine getiren kadın ve erkekler bizleri güvende tutabilmek için büyük fedakarlıkta bulunuyorlar" dedi.

"CAN SIKICI DAVALARA SON VERECEĞİZ"


May, "Onlara minnetimizle ödeme yapacağız ve önceki savaşlarda hizmet edenlere yönelik can sıkıcı davalara son vereceğiz" dedi.

theresa213Dönemin şartları göz önüne alınarak askerlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde muaf tutulabilecekleri bir maddenin, İngiliz askerlerini ileri dönemlerdeki savaşlarda, "Irak ve Afganistan'daki operasyonların ardından son dönemlerde olduğu tarzda ısrarcı yasal iddialardan" koruyabileceğini söyledi.

May'den önce görevde olan David Cameron da İngiliz askerlerini, birçoğu ABD öncülüğünde 2003'teki Irak işgalinden kaynaklanan davalara karşı koruyacağı sözünü vermişti.

Avukatlar ise sözkonusu iddiaların çoğunun kanıtlandığını söylüyor.

Açıklamada 2004 yılından bu yana İngiltere Savunma Bakanlığı'nın Irak bağlantılı soruşturmalar,iddialar ve davalar sonucu 100 milyon sterlinin üzerinde para harcadığı belirtildi.