Meydana gelen ölümlerin, buzlanma nedeniyle meydana gelen araç kazaları, kar temizleme çalışması yaparken geçirilen kalp krizi,  donma ve karbonmonoksit zehirlenmesi kaynaklı olduğu açıklandı. Fırtınanın şu ana kadar  tahmini zararının ise 3 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.

[caption id="attachment_1060023" align="alignnone" width="670"] FOTO: CİHAN nasının çok büyük maddi hasara yol açmadığı ifade edildi. 2012’de yine ABD’nin doğu eyaletlerini etkileyen Sandy kasırgasının ise 71 milyar dolardan fazla hasar yol açtığı açıklanmıştı.[/caption]

Kar fırtınasının son kurbanları ise, anne ve 1 yaşındaki oğlu oldu. New Jersey Eyaleti'nde kocasının araba çevresinde biriken karı temizlemeye çalıştığı sırada soğuktan korunmak için 2 çocuğu ile araç içinde bekleyen genç kadın, aracın ekosunun  kar nedeniyle tıkalı olması nedeniyle içeriye sızan gaz sonucu, araç içinde 1 yaşındaki oğluyla birlikte hayatını kaybetti. Diğer çocuğun ise hastanede tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

 

Cuma gününden başlayarak ABD'nin Doğu yakasını felce uğratan ve 8 bini aşkın uçak seferinin iptal edilmesine, New York'ta araçla trafiğe çıkma yasağına, metro seferlerinin ise yapılmamasına yol açan kar fırtınası, Cumartesi gecesi durdu. ABD'nin Doğu bölgesinde yüksekliği 75 santimi aşan kar yığılmasına yol açan fırtınanın ardından,  Amerikalılar evlerinin önünü  temizlemeye ve kara gömülen araçlarını kardan çıkarmak için çalışmaya başladı. Yüzeyde biriken kar, kimileri için eziyete dönüşürken kimileri için de eğlence aracı oldu. New York'ta, bütünüyle karla kaplanan Central Park ise, fotoğraf çekmek ve plastik malzemelerle tepelerden kaymak isteyen insanların akınına uğradı. Her yerde olduğu gibi ABD’de de karın tadını en çok çocuklar çıkardı. Kızaklarıyla parka koşan çocuklar kar sevincini doyasıya yaşadı.

[caption id="attachment_1060026" align="alignnone" width="670"] FOTO: CİHAN[/caption]


 

Washington’da kar fırtınası yetkililerin uyardığı gibi sert geçti. 1 metreyi aşan kar sebebiyle kapanan yollar, dün sabahın erken saatlerinden itibaren açılmaya başlandı. Güneşli hava, yol temizleme çalışması yapan yetkililerin işini kolaylaştırdı.

Cuma gününden itibaren evlerine kapanan vatandaşlar da günün ilk ışıkları ile birlikte evlerinin önünü temizlemeye başladı. Vatandaşların karın altında kalan arabalarını ve evlerinin önünündeki karı temizlemeleri saatler sürdü.

[caption id="attachment_1060027" align="alignnone" width="670"] FOTO: CİHAN[/caption]

Washington’a 20 dakika uzaklıktaki Fairfax bölgesinde yaşayan James, 10 yıldır bölgede ikamet ettiğini ve böylesi bir karı daha önce hiç görmediğini belirtti. James 3 saatten uzun bir süredir evinin önünü temizlemeye çalıştığını söyledi.

 

Rick ve Lee çifti doğduklarından beri yaşadıkları bölgede daha önce de benzer şekilde fırtınalara rastladıklarını ancak böylesi fırtınaların nadiren olduğunu söylediler. Taylor ise bölgede böylesi bir yağışa şahit olmadığını dile getirdi. CİHAN/DHA