Akıncı, İsviçre dönüşü Ercan Havalimanı'nda yaptığı açıklamasında müzakere sürecine değinerek, bundan sonra yaşanacak süreci de ele aldı.

Kıbrıs Gazetesi'nden Çağdaş Öğüç'ün haberine göre Akıncı konuşmasına, Kıbrıs Türk halkına iyi haber veremeyecek olmasının üzüntüsü içinde olduğunu söyleyerek başladı.

Akıncı, müzakere süreci ile ilgili genel bir bilgi vererek, Mont Pelerin'de doğan ilginin Türkiye ve Yunanistan'ı da bu konuyu görüşmeye ittiğini ve yakın zamanda Çipras ve Erdoğan'ın bir araya geleceğini belirtti.

"KIBRIS TÜRKLERİNİN MÜZAKERE GÜCÜ SIFIRLANMAYA ÇALIŞILDI"


Akıncı, Rum heyetin 5'li toplantıda son hali verilmesi gereken toprak konusunun işin başında Rum tarafı lehine sonuçlandırma çabası içine girdiklerini belirterek, Kıbrıs Türklerinin müzakere gücünün sıfırlanmaya çalışıldığını belirtti.
Akıncı, konuşmasında Kıbrıs Rum müzakere heyetini suçlayarak, "Daha görüşmeye gitmeden, görüşmede murat ettikleri sonucu işin başında almayı hedeflediler" dedi.

5'li KONFERANS TARİHLERİ DE KONUŞULDU


Mont Pelerin Zirvesi'nde 5'li konferansın tarihlerinin konuşulduğunu da ifade eden Akıncı, "Yunanistan'ın da gelmesi gereken toplantıya ön şartla geleceğinin açıklanması, çeşitli temasların yaşanmasına sebep oldu. Yunanistan ve Türkiye ile telefon görüşmeleri yaptı. Uzun tartışmalar sonucunda Çipras'ın Türkiye ile temaslarını yapması, ve ön şartsız olarak bu toplantıya geleceğini Birleşmiş Milletler bize teyit etti" etti.

"KIBRIS TÜRK HALKININ HAKLARINI TESLİM ETMEYE GİTMEDİK


Akıncı sözlerine şöyle devam etti:

"Bize göre, gelinen noktada Rum tarafı haksız ve adil olmayan tavrı sürdürürken, Kıbrıs Türkleri için çok önemli konuları da elinde koz olarak en sona saklayabileceğinin hayalini kurmaktan çekinmedi. Bir yandan toprağı en sona bırakmak yerine, onu kendi lehine sonuçlandırmayı hayal ederken, Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitlik taleplerinin karşılanacağı konuları bir kenara itmeye çalıştı.
Mülkiyette de önemli unsurların muğlak kalınmasını arzu etti. Böyle bir müzakere süreci olmaz. Rum tarafı, dönüşümlü başkanlık ve kararlara etkin katılım gibi konuları kabul etmeden, toprak ayarlaması konusunda görmek istediği sonucu, daha ilk toplantıda son öneri olarak ortaya atmış ve bu yanlışta ısrar ederek bu olumsuzluğu yarattı!

"İYİ NİYETLE GİTTİK KARŞILIĞINI BULAMADIK"


Toprak en zor konulardandır. Toprak konusu şimdiye kadar yabancıların önümüze koyduğu bir konuydu. Oturup da Kıbrıslılar nasıl bölüşecek egzersizini ilk defa deniyoruz. Bunun da getirdiği ek sıkıntılar var.
Bu çalışmalara iyi niyetle gittik. Önemli adımlar da attık ama karşılığını göremedik. Rum tarafının toprak konusundaki aşırı istekleri, zirvenin sonuçsuz kalmasına sebep oldu. Müzakere etmeye gittik ama Kıbrıs Türk halkının haklarını teslim etmeye gitmedik".

"HAKLARIMIZA SAYGI BEKLEDİK"


Akıncı, Kıbrıs Rum toplumun haklarına saygılı olurken, Kıbrıs Türk toplumunun haklarına da saygı duyulmasını beklediklerini ifade ederek, koşullar değiştikçe çözüm olanaklarının zorlaştığını ve 2004'teki yapının değiştiğini ve kendilerinin daha zor olanı yapmaya çalıştıklarını belirtti.

PERŞEMBE GÜNÜ MECLİS'İ BİLGİLENDİRECEK


Akıncı, 2016 hedefinin çok yakınında olduklarını da belirterek, 2017'de potansiyel tehlikeler olduğunu ve tarihin tehlikeye girip girmeyeceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını belirtti.

Akıncı halka da seslenerek "Halkımız moral bozukluğu yaşamasın. Rum tarafı Mont Pelerin'de sergilediği tutumu değiştirmelidir" dedi.

Akıncı,şunları kaydetti:

"Yakın istişare içinde olduğumuz TC yetkilileri ile diyalog sürecek. Meclis Perşembe olağanüstü toplantıya çağrılacak. Haklarımızı koruyacak çözüm için uğraş verirken, ev ödevlerimizi de ihmal etmeyeceğiz. Biz iyi niyetli çaba ve hedefimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konuda Rum tarafının tavrının çok önemli."

"SUÇLAMA OYUNUNA GİRMEDİM"


Akıncı, bir buçuk yıldır suçlama oyununa girmediğini de ifade ederek, makul olmayanın, tavrını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. Tıkanıklığın sonucunun Kıbrıs Türk tarafı olmadığını da ifade eden Akıncı, Türk tarafının ilk konferansta çok önemli bir adım attığını ancak aynı adımın Kıbrıs Rum heyetinden görülmediğini belirtti.

"ÖNEMLİ OLAN ZİHNİYET"


Akıncı, önemli olan zihniyet olduğunu da ifade ederek şunları kaydetti:

"Olayı müzakere etmeden en başından bitirme felsefesi yanlış. Bu iyi niyetli bir felsefe değil... Kıbrıs Türk tarafının bir tek verebileceği topraktır. Biz toprakta uzlaşı sağlayacağız, onlar da gasp edilen haklarımızı verecek. 53 yıldır gasp edilen eşitlik hakkımızı istiyoruz. Onların da toprakta hakkı var, adil olacağız, dengeli bir şekilde bu sorunu halledeceğiz ki referandumda iki evet çıksın."

TARİH BELİRLENMEDİ


Akıncı, Mont Pelerin'de varılan mutabakatta Kıbrıs'ta durum değerlendirmesi yapılacağını da ifade ederek, müzakerelerden kaçma niyetlerinin olmadığını ancak şu an için bir tarih belirlenmediğini de ifade ederek sözlerine son verdi.

Akıncı, "çözümsüzlüğün sebebi olacak bir davranış içine girmeyiz, müzakereden kaçmayız. Ama sonuç getirmeyecek bir sürecin devamı doğru değil" diyerek sözlerine son verdi.