Kosova'nın bağımsızlığının 7'inci yılı nedeniyle geçtiğimiz ay Prizren Belediyesi tarafından billboardlarda Arnavutça, İngilizce ve Sırp dillerinde bağımsızlık günü kutlanırken, Anayasa’da yer alan bir dil olduğu halde Türkçe ’ye yer verilmemesi, Kosovalı Türk siyasiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bilborardlarda yaşanan gerilim ardından, Prizren şehrine girişteki trafik tabelasında yer alan 'Prizren'e Hoşgeldiniz' kelimesinin üzeri siyah boya ile karalandı.

Arnavutça, Sırpça, Türkçe ve İngiliz dillerinin yer aldığı 'Prizren'e Hoşgeldiniz' tabelasında sadece Türk dilinin üstü siyah boyayla silinmesi, Kosovalı Türk yetkilileri tarafından kınandı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Üyesi Dr. Taner Güçlütür konuyla ilgili DHA'ya yaptığı açıklamada, bu yaşananların ilk olmadığını bugüne kadar benzerlerinin birkaç kez yapıldığını söyledi. Bu olayın Türk diline yapılmış bir saygısızlık olduğunu vurgulayan Güçlütürk: 'Bu Kosova'da yaşayan Türk halkının diline yapılan bir saygısızlıktır. Yetkili makamların bu konu hakkında gerekli önlemleri alıp bu çirkin harekette bulunan kişi ya da kişileri tespit ederek gerekli yasal önlemlerde bulunacaklarına inanıyorum' ifadelerini kullandı. Kosova'da Türk dilinin Anatasal bir dil olduğunu vurgulayan Güçlütürk, Kosova'da Türk dilinin yüzyıllardır kullanıldığının altını çizdi.

DHA