İskenderiye'den Kahire'ye giden Mısır Havayolları'na (Egypt Air) ait MS181 sefer sayılı yolcu uçağı, içerisindeki 60 kişiyle birlikte Güney Kıbrıs'ın Larnaka Havaalanı'na indirildi. Hava korsanı teslim oldu. Yerel saatle 06:30 sularında havalanan Mısır iç hatlarına ait uçağın, TSİ 08:20'de kaçırıldığı bildirildi. Adı Seyfettin Mustafa olarak açıklanan hava korsanının silahlı olduğu ve patlayıcı maddeler taşıdığı belirtilmişti ancak Güney Kıbrıslı yetkililer Mısır uçağını kaçıran korsanın üzerinde patlayıcı bulunmadığını açıkladı. Mustafa'nın Güney Kıbrıs'tan önce İstanbul'a uçmak istediği de iddia edildi. Hava korsanı ve Rum yetkililer arasındaki pazarlıkların ardından, 5 kişilik mürettebat dahil herkes uçaktan tahliye edildi. Hava korsanı, yazdığı içinde siyasi talepler olan Arapça bir mektubun Rum kesiminde yaşayan eski eşine iletilmesini talep etmişti.

 



'TERÖR DEĞİL, KİŞİSEL BİR EYLEM' İDDİASI


Rum yetkililer, silahlı hava korsanının uçağı ele geçirdiğini aktarmıştı. Hava korsanının İngilizce bilmediği, pilotlarla Arapça konuşarak taleplerini Rum yetkililere ilettiği belirtildi.


"AKIL SAĞLIĞINDAN ŞÜPHE DUYUYORUZ"


Mısır Başbakanı Şerif İsmail, gözaltına alınan Seyfettin Mustafa adlı hava korsanının Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek istediğini açıklamıştı.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, olayın terör eylemi olmadığını belirtti. Lefkoşa'da bir basın toplantısında konuşan Kıbrıslı yetkililer, gözaltındaki korsanın akıl sağlığından şüphe duyduklarını ve tutarsız davranışlar sergilediğini belirtti.

Öğleden sonra uçaktan çıkmasına izin verilen gruptan bir kişi, kokpitteki camdan inerek uçaktan çıkabildi. (Reuters)

SİYASİ TALEPLER


Başta bir talebi olmayan hava korsanı, yazdığı 4 sayfalık Arapça bir mektubun Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşayan Arap bir kadına iletilmesini istedi. Daha sonra kadının, hava korsanının eski eşi olduğu anlaşıldı. Rum vatandaşı olan hava korsanının eski eşi, havaalanına geldi. Eski eş, hava korsanı Seyfettin Mustafa'yı teslim olmaya ikna etmeye çalıştı. Mısır'da Sisi karşıtı olan Mustafa, cezaevlerinde kalan bazı kişilerin serbest bırakılmasıyla ilgili siyasi taleplerde bulundu. Mustafa, kendisini etkisiz hale getirmeye çalışan yetkilileri ise 'üzerindeki bombaları patlatmakla' tehdit etmişti.


ÖNCE İSTANBUL'A UÇMAK İSTEMİŞ


Mustafa'nın Güney Kıbrıs'a inmeden önce İstanbul'a inmeyi talep ettiği, ancak bu talebin yakıt yetersizliğinden dolayı gerçekleştirilemediği iddia edildi.

Önce kadın ve çocuk yolcular uçaktan tahliye etti. Hava korsanı daha sonra Mısırlı olan tüm yolcuları uçaktan indirdi. Yetkililerin pazarlığı sonucu, 5 kişilik uçak mürettebatı dışında herkes uçaktan tahliye edildi. Uçakta 10'u ABD'li ve 8'i İngiliz olmak üzere 55 yolcu ve 5 mürettebat, toplamda 60 kişi bulunuyordu.


Mısır Başbakanı Şerif İsmail, gözaltına alınan Seyfettin Mustafa adlı hava korsanının Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek istediğini açıkladı.

HAVA KORSANINDAN SELFIE!


 

Dünyaya ayağa kaldıran hava korsanı Seyfettin Mustafa'nın, uçakta kimliği bilinmeyen bir şahısla görüldüğü bu fotoğraf, İngiliz Daily Mail gazetesinin internet sitesinde yayınlandı. Fotoğrafta hava korsanı Seyfettin Mustafa'nın üzerinde intihar yeleği gibi duran bir düzenek görünüyor. Ancak Güney Kıbrıslı yetkililer, Mısır uçağını kaçıran korsanın üzerinde patlayıcı bulunmadığını açıkladı.

MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI: "BU ADAM TAM BİR GERİ ZEKALI"

Mısır Dışişleri Bakanı, korsan hakkında yaptığı açıklamada, uçak kaçıran Seyfettin Mustafa'nın "terörist olmadığını" vurgulayarak, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu adam terörist değil, geri zekalının teki. Teröristler deli oluyor ama aptal olmuyor. Ama bu adam aptal.”


ANASTASİYADES: HER ZAMAN BİR KADINLA İLGİLİ OLUR


Kıbrıslı Rum Lidere de uçak kaçırmanın "terör eylemi" olup olmadığı soruldu. Anastasiyades de buna karşılık, "Bu bir terör eylemi değil, ne olduğunu biliyorsunuz" yanıtını verdi.

Bu yanıt üzerine gazeteciler Rum Lidere bu kez "Yani bir kadın hakkında olduğunu doğruluyor musunuz?" sorusunu sordu.

Rum Lider kısaca, "Hep bir kadınla ilgili olur" dedi.

Hava korsanının, Mısır vatandaşı İbrahim Samaha olduğu açıklanmıştı ancak daha sonradan korsanın adı Seyfettin Mustafa olarak duyruldu.

"HAVA KORSANI ÖĞRETİM ÜYESİ ÇIKTI" DENDİ AMA...




Hava korsanının, Seyfettin Mustafa adlı Mısır vatandaşı olduğu açıklandı. Seyfettin Mustafa'nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığını ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin muhalifleri arasında yer aldığını bildirdi.

Adı ilk olarak İbrahim Samaha olarak açıklanan hava korsanının, ABD vatandaşlığının bulunduğu, İskenderiye Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde öğretim üyesi olduğu ve ABD'nin Atlanta kentindeki bir üniversitede misafir öğretim üyeliği yaptığı iddia edilmişti.

Sivil Havacılık yetkilileri, yolcular arasında bulunan hava korsanının üzerinde intihar yeleği olduğu ve uçuş sırasında diğer yolcuları tehdit ettiği belirtilmiş, üzerinde patlayıcı maddeler olduğu aktarılmıştı.



İşte kaçırılan uçağın rotası...


Larnaka Havaalanı, yaşanan uçak krizi sonrası tüm uçuşlara kapatıldı.

Sivil havacılık yetkilileri ve polis ise, kaçırılan uçağın Airbus A320 olduğu bilgisini aktardı. Uçakta 5 mürettebat ve 55 yolcu, toplamda 60 kişi bulunuyordu.

Larnaka Havaalanı, bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Güney Kıbrıs'a gelecek olan Avrupa Komisyonu Başkanı ve AB'li yetkililerden dolayı yoğun bir gün yaşıyordu.