Neandertaller üzerinde ilk fosil kemikleri üzerinde çalışan arkeologların, aptal ve ilkel olduklarına dair savları reddedilmekteydi ancak durum gösteriyor ki neandertaller en az türümüz kadar konuşkan da olabilirler.

Dailymail'de yer alan habere göre, araştırmacılar, Neandertallerin Homo Sapiens gibi sesli iletişim kullanmış olabileceklerine dair kanıtlara ulaştılar. Neandertaller fosillerinden ve modern insandan alınan kulak kemikleri 3 boyutlu tarayıcılarla analiz edildi. Almanya'nın Leipzig şehrindeki Max Planck Enstitüsü'nde paleoantropolog olan Profesör Jean Jacque Hublin, Ulusal Bilimler Akademisi'nin dergisinde, meslektaşlarıyla birlikte yazdığı makalede " Sonuçlarımız, Neanderthal ile anatomik olarak modern insanın kulak kemikçiği arasında çarpıcı farklılıklar göstermektedir. Kulak kemikçiği morfolojisindeki belirgin farklılıklara rağmen, özellikle Afrika maymunları ile kıyaslandığında, Neanderthaller ile modern insanlar arasında işlevsel olarak kulak kemikçiği ve onu çevresindeki orta kulak yapılarına dair ilgili parametrelerinde büyük oranda benzerlikler bulunmaktadır."

38d0a91d00000578-3808394-researchers_used_micro_ct_scanners_to_build_up_detailed_3d_digit-a-49_1474912981757

38d0a90100000578-3808394-they_found_while_there_differences_between_the_structure_of_the_-a-50_1474913073285
Makalenin devamında ise şu vurgu yapılıyor: " Bunlar, Neandertaller ve modern insanların, orta kulakta, son ortak atalarından miras kalan benzer işitsel hassasiyeti korumak için seçici sıkışmanın işlevsel olarak eşdeğer çözümlere sahip olduğunun göstergesidir. Bu da iki türde tutarlı sözlü iletişimin yönlerini akla getirmektedir."

İLGİLİ HABERAramızda yaşıyor olabilirler!Aramızda yaşıyor olabilirler!


Araştırmacılar, 14 Neandertal fosilinden elde ettikleri kulak kemiklerini, işlevlerini analiz etmek için 3 boyutlu modellerle çalıştılar. Bu çalışmaların içerisinde, kulak kemiği yapısındaki farkılıkların ise neandartellerde görülen beyin büyüklüğü farkılıklarıyla ilişkili olduğunu öne sürüyorlar. Birçok araştırmacı, Neandertallerin yavaş zekalı ve erken insan döneminin ilkel bir türü olduğu ve sadece homurdanarak iletişim kurduğuna inanıyordu. Fakat araştırmalar gösterdi ki Neandertallerin konuşma yeteneği de olabilir.

unnamed-13 Araştırmacılar modern insana ait orta kulak ile(solda), neandertallerinkinin(sağda) benzer işlevlere sahip olduğunu buldu.


Son zamanlarda yapılan bir araştırma da Neandertallerin takı yapmış olabileceğini ve belki de sofistike bir kültüre sahip olabileceğini gösteriyor. Profesör Hublin, modern insanlar ile neandertaller arasındaki farklılıkların, bir türün diğerine göre daha gelişmiş olduğundan daha çok, ayrılmış evrim yollarının bir işareti olarak göründüğünü belirtiyor.
"Konuşulan karmaşık insan dilinin evrimi üzerinde yapılacak gelecekteki araştırmalarda, bulgularımız temel alınmalıdır."

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

İLGİLİ HABERYaşadığımız alerjilerin kökeni insanlarla neandertaller arasındaki ilişkilerde saklıYaşadığımız alerjilerin kökeni insanlarla neandertaller arasındaki ilişkilerde saklı


İLGİLİ HABERObezite, depresyon ve sigara bağımlılığının nedeni Neandertaller çıktıObezite, depresyon ve sigara bağımlılığının nedeni Neandertaller çıktı

İLGİLİ HABER'Belçikalıların ataları insan eti yiyordu''Belçikalıların ataları insan eti yiyordu'