ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ortak basın toplantılarında Guantanamo cezaevi ve siyasi tutukluların da dahil olduğu insan hakları konularında atıştı.

Foto: Reuters


Castro toplantıda gündeme gelen Küba'daki siyasi tutuklular konusunda "Ona liste verilirse tutukluları bu gece serbest bırakacağını" söyledi. Basın toplantısında Castro, Küba ile ticarette ABD ambargosunun kalkması ve Guantanamo cezaevinin kapanması gerektiğini söyledi.

Foto: Reuters


Obama ambargonun kaldırılacağını söyleyerek "Küba'nın kaderi ABD ya da başka bir ülke tarafından değil sadece Kübalılar tarafından belirlenecek" dedi. Castro toplantı öncesinde Küba'nın insan hakları karnesini savunarak ABD'ye işaret etmişti.

Foto: Reuters


BASIN TOPLANTISINI BİTİRDİ

Castro "Biz insan haklarını savunuyoruz. Bize göre sivil, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ayrılamaz, birbirine bağlıdır ve evrenseldir" dedi. Küba lideri "Aslında biz bir hükümetin halkın sağlık sisteminden yararlanma, eğitim, sosyal güvenlik, gıda tedariği ve gelişim gibi haklarını savunmamasını anlaşılmaz buluyoruz" dedi. Basın toplantısında gazetecilerin siyasi tutuklularla ilgili sorularından rahatsız olan Castro bu soruları "kibar değil" diye niteledi ve basın toplantısını "Sanırım artık yeter" diyerek bitirdi.

Foto: Reuters


Basın toplantısına katılan gazeteciler toplantının gergin geçtiğini söylediler. Daha sonra Obama, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada Küba'ya ticaret ambargosunun ülkenin insan hakları konusunda atacağı adımlara bağlı olacağını söyledi.

Barack ve Michelle Obama çifti daha sonra resmi akşam yemeğine katıldılar. Yemek sonrasında garsonlar davetlilere Küba purosu ikram etti.

BBC