Ortodoks dünyasının ruhani lideri Patrik Bartholomeos ve Katolik dünyasının lideri Papa Francesco, sığınmacı sorununa çözüm bulunmasının gerekliliğini vurgulamak için göç akınının yaşandığı Yunanistan'ın Midilli' adasını ziyaret etti. Midilli Adası’na 5 saat süren bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco’nun, 12 sığınmacıyı da beraberinde Roma’ya getirdiği açıklandı.


Reuters

KATOLİK VE ORTODOKS LİDERLER MİDİLLİ'DE BULUŞTU


Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yanı sıra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkelerindeki savaştan ve iç karışıklıklardan kaçan binlerce mültecinin kaldığı Midilli Adası'nda bir araya geldi.

Reuters


Adadaki en büyük mülteci kampı Moria'yı ziyaret eden olan üç lider, daha sonra Liman'da ortak açıklama yapıp kaçak geçişlerde hayatlarını kaybedenler için yapacakları duanın ardından denize çelenk bıraktı.


Reuters


Reuters


VATİKAN DOĞRULADI: PAPA 12 MÜLTECİYİ BERABERİNDE VATİKAN'A GÖTÜRÜYOR

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bu ziyaret için Alitalia´dan kiralanan uçağa binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Papa´nın beraberinde bazı sığınmacıları da yanında götüreceğine ilişkin haberleri doğruladı.

Reuters


Peder Lombardi, Papa'nın bir konukseverlik jesti yapmak amacıyla, Roma´ya götürmek üzere 12 Suriyeli sığınmacıyı, ziyareti takip eden gazeteciler ve Vatikan heyetinin de bulunduğu uçağa aldığını duyurdu.

Reuters


Savaştan ve ölümden kaçan binlerce kişinin, Avrupa ülkelerine gitmek için geçiş yolunun ilk durağı olan Midilli Adası dev bir mülteci kampına döndü.

Reuters


Sorunun çözümü için, Türkiye ile AB arasında da anlaşma sağlandı.

Reuters


Bu ortamda, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Midilli Adası'nı ziyaret etme kararı aldı. Bugün gerçekleştirilen ziyaret içini Papa, Air Italia Havayollarına ait uçakla saat 10.15'de Midilli Havalimanı'na iniş yaptı.

Reuters


Yunanistan Başbakanı Çipras, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Papa'yı uçağın merdivenlerinde karşıladı. Bu arada, Papa'nın ziyareti sırasında havalimanında güvenlik önlemler en üst seviyeye çıkartıldı. Akreditasyon kartları bulunmasına rağmen, basın mensupları tek tek çantalarına kadar aranıp alana alındı.

Reuters

ELBİSESİNİ DÜZELTTİ


Sıcak geçen gelişmede, kendisini karşılayan din adamları ve hükümet yetkilileriyle tek tek tokalaşan Papa, daha sonra kedisine eşlik eden Başbakanı Çipras ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ile birlikte basına el sallayıp poz verdi.

Reuters


Bu sırada Fener Rum Patriği Bartholomeos, rüzgardan dolayı Papa'nın bozulan kıyafetini düzeltti.

Reuters


Üç lider daha sonra aprondan ayrılıp havalimanına girdi. Burada Papa ile Çipras'ın kısa bir görüşme yaptı. Papa ve beraberindekiler daha sonra adanın en büyük mülteci kampı olan Moria'ya geçti. Burada mültecilerle bir araya gelecek olan Papa'nın onların isteklerini dinleyeceği, öğrenildi.

Reuters

DUA EDİP DENİZE ÇELENK BIRAKTILAR


Papa Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Yunanistan Başbakanı Çipras'ın son adresi Midilli limanı oldu.

Reuters


Burada yapıcak ortak açıklamadan sonra papa ve Bartholomeos, kaçak geçişlerde hayatını kaybederler için dua okuyup, anılarına denize çelenk bıraktı.