Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında tutuklanan, ancak daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab, ABD'de tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı, Zarrab'ın gözaltına alınmasının nedenini "İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmek, kara para aklamak ve bankacılık yolsuzluğu" olarak açıkladı.Savcılık, her üç şüpheli için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ


Açıklamada, Zarrab'la beraber iki kişinin daha, İran hükümeti ve İran kurumları adına çalışarak, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlandığı ifade edildi.

Zarrab hakkındaki suçlamaları, New York Mahkemesi savcısı yaptı. Adalet Bakanlığı açıklamasında, "Türkiye ve İran çifte vatandaşı" olarak tanıtılan Reza Zarrab'ın yanısıra, İran vatandaşları Kamelia Jamshidy ve Nossein Najafzadeh'nin suçlandığı ifade edildi.

Foto: ABD Adalet Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama...


 

19 MART'TA MİAMİ'DE GÖZALTINA ALINDI

ABD adalet Bakanlığı, Zarrab'ın 19 Mart'ta Miami'de gözaltına alındığını ve bu sabah da mahkeme önüne çıkarıldığını bildirdi. Zarrab ve diğer iki şüphelinin dosyasına bakmak için de ABD New York Güney Bölge Hakimi Richard M. Berman'ın görevlendirildiği açıklandı.

İDDİANAMEYİ BİZZAT ABD ADALET BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI

Zarrab ve diğer iki şüpheli hakkında New York Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianeme bizzat ABD Adalet Bakanı'nın Ulusal Güvenlik'ten sorumlu Yardımcısı John P. Carlin tarafından açıkladı.

Carlin yaptığı açıklamada, "Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh hakkındaki iddianame, İran hükümeti ve İran kurumları adına milyonlarca dolarlık para transferi yapılması suçunu içeriyor. Söz konusu suçlamalar ve eylemleri kapatmak için gerçekleştirilen çabalar, ABD yaptırımlarını ve ulusal güvenliğini savunmayı amaçlayan ABD yasalarını ihlal anlamına gelmektedir. "



"FEDERAL SUÇ İŞLEDİLER..."

Zarrab ve diğer iki şüphelinin "yıllarca ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek için İran hükümeti ve kurumları ile komplo içinde hareket ettiklerini" de davaya bakan SAvcı Bharara ise, şöyle devam etti; "Reza Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh dünyanın her yerinde İran'a yönelik yaptırım rejimini delerek, federal suç işlemişlerdir."

İŞTE İDDİANAMENİN AYRINTILARI

* Üç şüpheli 2010 ile 2015 yıları arasında İran hükümeti, İran'ın kontrolündeki kurumlar aracılığıyla uluslararası mali para transferleri yaptılar. Bu mali transferlerden, ABD'nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran UlusalPetrol Şirketi NIOC, Naftiran, Hong Kong'daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere'deki bazı şirketler yararlandı.

* İddianamede Zarrab'ın 3 Aralık 2011'de İran Merkez Bankası'na yazdığı mektup kanıtlardan biri oldu.

TÜRKİYE DE KARIŞTI

* İddianame'de Zarrab ve diğer şüphelilerin İran, Türkiye ve ABD'deki bazı şirketler aracılığıyla bu komployu gerçekleştirdikleri de yeraldı. Türkiye'deki şirketler Royal Holding, Durak Döviz bürosu, Al Nafees Exchange, Royald Emerald Yatırım, Asi Kıymetli Madenler Turizm şirketi, ECB kuyumculuk iç ve dış sanayi ticaret limited şirketi, Güneş Genel Ticaret /Güneş General Trading) olarak sayıldı.

* İddianamede şüphelilerin tüm bu şirketler aracılığıyla ABD yaptırımlarını deldikleri ifade edildi.