Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik misyonlarına yapılan saldırıları "yasal olmayan yanlış bir hareket" olarak değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayda kusuru olan güvenlik görevlileri ile saldırganların tespit edip haklarında işlem yapılmasını istedi.

Fotoğraflar: DHA


Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan Ruhani, "Tahran ve Meşhet`teki Suudi Arabistan misyonlarına saldıran suçludur. Yargıdan ivedilikle konuyu ele alıp incelemesini talep ediyorum. İçişleri ve İstihbarat Bakanlığı da saldırıyı önlemede kusuru olduğu olasılığı olan güvenlik görevlileri hakkında 'ciddiyetle' işlem yapsın"talimatını verdi.

Diplomatik misyon binalarının uluslararası hukuk gereği dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu kaydeden Ruhani, "Ülkemizdeki bu misyonlara yapılmış bir saldırı, İran İslam Cumhuriyeti`nin itibarına yapılmış bir saldırıdır" diye konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN'A ÇAĞRI : YANLIŞ YOLDAN GERİ DÖN


Riyad yönetimine seslenen Ruhani, "Suudi Arabistan yönetiminden geçmişteki hata ve yanlışlıklarını telafi edip, sonucu olamayan yanlış yoldan geri dönmesini istiyorum. Tüm bölge ülkeleri ile dostluk kurmak ve bölgede istikrarın sağlanması İran'ın ana isteğidir" dedi.

Şii din adamı Şeyh Nemr Bakır en-Nemr`in idam edilmesi 'zalimce' ve 'yersiz' olduğunu savunan Ruhani, "Bu değerli alim sırf Suudi yönetimini eleştirdiği için hapse atılıp ve feci bir şekilde kafası kesilerek idam edildi" diye olayı eleştirdi.

DHA