Rusya Federasyonu, Afgan güvenlik güçlerini destekleme ve terörle mücadele kapsamında, 10 bin adet AK47 model kalaşnikofu bugün resmi törenle Afgan güvenlik güçlerine teslim etti.

Silahların teslimi için başkent Kabil’in askeri havaalanında düzenlenen törende, Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammet Hanif Atmar, Rusya Kabil Büyükelçisi Alexander Mantytskiy’nin yanı sıra ve birçok yetkili de hazır bulundu.

Törende konuşan Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar, Rusya’ya askeri yardımlarından dolayı teşekkür etti. Atmar, yapılan silah yardımının Afgan güvenlik güçlerinin güçlendirmesi için önemli olduğunu vurguladı. Güvenlik güçlerinin askeri alanda yapılan yardımlara daha çok ihtiyacı olduğunun altını çizen Atmar, Rusya’nın sadece askeri alanda değil; farklı ekonomik ve kültürel alanlarda da yardımda bulunacağını aktardı.

Afgan hükümeti ve Taliban arasından gerçekleşecek olan barış müzakerelerine değinen Atmar, “Taliban’la barış görüşmeleri, Mart ayının ilk haftasında gerçekleşecek. Elinde silah alarak hükümete karşı savaşan gruplar için bu görüşmeler büyük bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirmeleri lazım. Afganistan küresel barışın sağlanmasını istiyor ve barışa müspet bakan gruplarla barış yapmaya hazır. Ama teröre devam eden kişilerle hiçbir zaman barış yapmaz.” dedi. Atmar ayrıca, Afgan güvenlik güçlerine yaptıkları fedakârlıktan dolayı teşekkür etti.

Programda konuşan Rusya Kabil Büyükelçisi Alexander Mantytskiy de ülkesinin bağımsız ve tarafsız bir Afganistan'ı arzu ettiğini belirtti. Mantytskiy, Afganistan’ın barış müzakerelerine gösterdiği çabaları takdir ederek, Afganistan’a barışın sağlamasını çok istediğini ifade etti. Rusya'nın daha önce de Afganistan'a yardımda bulunduğunu ifade eden Mantytskiy, ülkesinin şu ana kadar Afganistan'a 63 helikopter yardımı yaptığını da hatırlattı.

CİHAN