SETI'de çalışan astronom Seth Shostak, bilimsel gelişmeler, 2100 yılına kadar insan ırkının yerini uzaylıların alacağını söyledi. Shostak'a göre yapay zekada ilerlemeler ve tasarlanabilir bebek doğumları neticesinde baskın bambaşka bir türün habercisi olduğunu ve yepyeni bir uzaylı ırkının da ortaya çıkmasına önayak olacak.

seti.org adresinde "Bu yüzyıl, insanlığın son yüzyılı olabilir mi?" isimli bir yazı kaleme alan Shostak, terör ve iklim değişikliğin insan ırkını tehdit eden unsurlar olduğuna da dikkat çekiyor. Uzayda ve Mars'ta kolonileşmenin mümkün olduğunu bu yerleşme sorununa da bir çare teşkil edeceğini yazısında belirten Shostak, asteroidlerden alınacak yeni elementlerin de gelişime katkı sağlayacağını söylüyor.

Shostak gelişmenin önemini vurguluyor. biyolojinin moleküler seviyede anlaşılması, yeni kaynaklar ve ham maddeler bulmak için uzaya açılma ve son olarak da yapay zeka gelişmeleri. Tüm bu gelişmeler çocuklarımızın kontrol edilebilir genetik mühendislik bilgisiyle tasarlanabilecek hale getireceği ve Darwinci evrimin alanından tamamen farklı bir metodolojiyle evrimleştirebileceğini belirtiyor. Astronoma göre bu yeni evrim süreci , 50 bin yıllık tarihini bildiğimiz homosapiens türünün de dominant konumunu da yok edecek.