Pennsylvania Üniversitesi'nden aralarında iki Türk'ün de bulunduğu bir grup bilim insanı, deneklerin beyinlerini taradıklarında, her bir beynin bağlantılarına dair bir yol haritası belirledi.

Bu bağlantıların örneğin konuşmanın sağlandığı bölgenin duyma verilerinin işlendiği bölge arasındaki bağlantı gibi şebeke setleri oluşturuldu.

Dailymail'de yer alan habere göre araştırmacılar, erkek ve kadın beyinleri arasında bu şebekeler itibariyle ince farklar tespit ettiler.

Bulgulara göre erkeklerin mekansal farkındalık ve el becerilerinin yüksek olmasını sağlayan motor becerilerinde güçlü şebekelenme gözlemlenirken, kadınlarda ise sosyal biliş, hafıza ve dikkat ile ilişkili alanlardaki şebeke yapısı ile farklılaştı.


Çalışma yine de erkeklere özgü yeteneklerin daha çok "erkek beyni" gerektiğine veya beynin şebekelenme yapısı nedeniyle davranışın farklılaştığına dair bir sonuç ortaya koymuyor. Bu "nörolojinin tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar sorusu" olarak tanımlanıyor.

Dr. Ragini Verma, bu çalışmayla cinsiyet farklılıklarının beynin ağ yapısıyla davranış arasında bir senkronizasyon olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor.

Araştırma, Philosophical Transactions of The Royal Society B dergisinin Şubat sayısında yayımlandı.

ÇEVİRİ: REHA BAŞOĞUL