Uçuş ekibi ile Kolombiya hava trafik kontrolörleri arasındaki konuşmayı yansıttığı öne sürülen kayıt, düşen uçağın son anlarına ışık tutuyor.

Söz konusu kayıtta, 54 yaşındaki Kaptan Pilot Miguel 'Micky' Quiroga'nın elektrik arızası ve yakıt eksikliği nedeniyle tekrar tekrar iniş izni istediği duyuluyor.

İLGİLİ HABERDünyayı şoke eden uçak kazasında flaş gelişme!Dünyayı şoke eden uçak kazasında flaş gelişme!

BBC'nin haberine göre; kayıtta, pilotun "bütüncül bir elektrik arızası ve yakıt eksikliği" uyarısı yaptığı duyuluyor.

Kayıt sona ermeden hemen önce Quiroga'nın 2 bin 743 metre irtifada uçtuklarını aktardığı duyuluyor.

AFP haber ajansına konuşan Kolombiyalı askeri kaynak, uçak düştüğünde patlama yaşanmamasının "yakıt eksikliği yönünde" şüpheli bir durum olduğu söyledi.

Kolombiya Sivil Havacılık Şefi Alfredo Bocanegra, "olay yerinde yapılan ilk incelemelerin, çarpma anında uçakta yakıt bulunmadığını gösterdiğini" ifade etti..

Basın toplantısında konuşan Bocanegra, kaza yerine ulaşınca, uçağın kalan parçaları üzerinde bir inceleme yaptıktan sonra, uçakta çarpma anında yakıt bulunmadığını açıkça teyit edebiliyoruz. Bundan dolayı, uçağın çarpma anında neden yakıtsız kaldığını ortaya çıkaracak bir çalışmaya başladık" dedi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

30 DAKİKA DAHA UÇACAK YAKITI OLMALIYDI


Aynı toplantıda söz alan sivil havacılık yetkilisi Freddy Bonilla ise, uçakların acil durum halinde alternatif bir havalimanına ulaşmasını sağlamak için fazladan 30 dakika uçabilecek ekstra yakıt bulundurma zorunluluğundan dem vurdu.

"Bu durumda, uçağın alternatif bir havalimanına ulaşmasını sağlayacak yakıtı yoktu" diyen Bonilla, sözlerine şöyle devam etti: "Motorlar elektrik kaynağı. Fakat yakıt olmadan, açıkça, elektrik kaynağı tamamen devre dışı kalır."

Atletico Nacional taraftarları, uçak kazasında hayatını kaybeden Chapecoense oyuncuları için maçın oynanacağı saatte stadyuma gelerek, anma töreni gerçekleştirdi. Atletico Nacional ile Chapecoense, Sudamerikana Kupası yarı finali için dün karşı karşıya gelecekti. Atletico Nacional taraftarları, uçak kazasında hayatını kaybeden Chapecoense oyuncuları için maçın oynanacağı saatte stadyuma gelerek, anma töreni gerçekleştirdi. Atletico Nacional ile Chapecoense, Sudamerikana Kupası yarı finali için dün karşı karşıya gelecekti.


Bu bilgi de pilot ile hava trafik kontrolörleri arasında geçtiği iddia edilen ses kaydını doğrular nitelikte...

Fakat uçağın "sızıntıdan mı yoksa uçuş öncesi yeterli miktarda konmadığı için mi" yakıtsız kaldığı henüz bilinmiyor.

KAPTAN KAHRAMAN DEDİLER FAKAT...


İngiliz Daily Mail gazetesinin uçak kazasına ilişkin haberinde, kaptan 54 yaşındaki pilotun elektrik arızasıyla karşılaşınca, olası bir düşme anında uçağın infilak etmemesi için yakıtı boşalttığı öne sürülmüştü.

Bu hamleyle, 71 kişinin öldüğü kazadan 6 kişinin sağ kurtulabildiğine dikkat çekilmişti.

Haberde Quiroga'dan "süper kahraman" olarak bahsedilirken, bazı uzmanlar kaza yapan uçakta yakıt boşaltma özelliğinin bulunmadığına dikkat çekti.

İLGİLİ HABERDünyayı sarsan kazanın ardından alkışlanacak hareket!Korkunç kazanın ardından alkışlanacak hareket!

Brezilya'nın önde gelen futbol takımlarından biri olan Chapecoense kafilesini taşıyan uçak Kolombiya'nın Medellin şehri yakınlarında pazartesi geç saatlerde düşmüştü.

Chapecoense kafilesi, Çarşamba günü Copa Sudamericana Kupası'nda Kolombiya ekibi Atletico Nacional ile Medellin’de oynayacağı yarı final maçı için bu ülkeye gidiyordu.

Dağlık alana çakılan uçakta, Brezilyalı üst düzey futbolcuların yanı sıra, müsabakayı takip etmek için yola çıkan 21 de gazeteci bulunuyordu.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Öte yandan, Kolombiya Adli Tıp Direktörü Carlos Eduardo Valdes, kazada hayatını kaybeden 59 kişinin kimliklerinin belirlendiğini açıkladı. Ölenlerin 52'si Brezilya, 5'i Bolivya, birer kişi ise Venezuela ve Paraguay vatandaşı.