Kıbrıs Müzakereleri çerçevesindeki İsviçre görüşmeleri başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bir araya geldi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesindeki İsviçre görüşmeleri başladı. Müzakerelerin taşındığı İsviçre'nin "Mont Pelerin" kasabasında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bir araya geldi. Cuma gününe kadar müzakerelere ev sahipliği yapacak olan ve ziyaretçilere kapatılan Le Mirador Oteli'nde yapılan görüşme, Türkiye saatiyle 12:00'de başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, liderlerle yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Devam edecek olan görüşmelerde, müzakerelerdeki "Mülkiyet, Ekonomi, AB İle İlişkiler, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Toprak, Güvenlik ve Garantiler" konu başlıklarından "Güvenlik ve Garantiler" başlığı hariç tümünün görüşülmesi bekleniyor. "Güvenlik ve Garantiler" konusunun da, 1960 anlaşmasına göre garantör ülkeler olan İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla beşli bir toplantı halinde ele alınması öngörülüyor.

İLGİLİ HABER'Kıbrıs müzakereleri adanın birleşmesine her zamankinden daha yakın''Kıbrıs müzakereleri adanın birleşmesine her zamankinden daha yakın'


'ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN BAZI HASSAS VE ZOR KONULAR KALDI'

Mont Pelerin zirvesinin açılışını yapan Ban Ki-moon, liderler ve müzakere heyetleriyle çektirdiği hatıra fotoğraflarının ardından basına açıklamalarda bulundu. Fotoğraf çekimine, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın eşi Meral Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in eşi Andri Anastasiadis de katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, üzerinde anlaşmaya varılamamış hassas ve zor konular bulunduğunu ancak; liderlerin İsviçre'ye bu konuları çözme iradesi ve kararlılığıyla geldiğine inandığını söyledi.

'18 AYDA CİDDİ DERECEDE İLERLEME KAYDETTİLER'

Ban Ki-moon, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin himayesinde yer alacak görüşmelerde, üzerinde anlaşmaya varılamamış konulara yoğunlaşacaklarını belirtti. Ban, Türk ve Rum liderin, 2016'da bir çözüme ulaşılması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i, ortaya koydukları özveriden dolayı takdir eden Ban, liderlerin son 18 ayda ciddi derecede ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

'HİÇ OLMADIĞI KADAR İLERİYE TAŞIDILAR'

Liderleri, müzakereleri daha önce hiç olmadığı kadar ileriye taşıdıkları belirten Ban, “Kıbrıs'ta çözüm, şimdi erişilebilecekleri uzaklıkta. Her iki toplumda da beklenti yüksek' dedi. Ban, Kıbrıs sorununun çözülmesinin, dünyanın farklı yerlerindeki anlaşmazlıkların çözülebileceği konusunda ümit vereceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ayrıca Liderlere, ortak hedeflerine erişebilmeleri için BM'nin mümkün olan her tür yardımı yapamaya hazır olduğunun teyidini vermek için İsviçre'ye geldiğini ifade etti.

Ban Ki-moon tüm uluslararası toplumlara, çözüm için liderlerine destek verme çağrısında bulundu ve ev sahipliğinden dolayı, İsviçre Hükümeti'ne teşekkür etti.

DHA