CNN'e konuşan Tuğgeneral Barzani, Bağdat'la varılan anlaşma çerçevesinde, Peşmerge'nin Musul sokaklarında IŞİD militanlarıyla savaşmayacağını, bu mücadelenin düzenli ordu, federal polis ve Sünni aşiretlere bırakılacağını bir kez daha vurguladı.

Rudaw'ın haberine göre; Irak Başbakanı Haydar el Abadi, dün akşam saatlerinde, siviller için güvenli koridorlar oluşturduklarını söyledi.

cnn-grafik
Dün akşam saatlerinde gelen ve Musul'un 35 kilometre güneydoğusunda bulunan Hamdaniye kasabasının IŞİD'den temizlendiği yönündeki bilginin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Bu sabah gelen bilgilere göre; IŞİD söz konusu kasabada iki intihar eylemcisinin kullandığı bombalı araçla Irak güçlerine saldırdı. Olayda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz net değil.

İLGİLİ HABERSon dakika: Musul'da şehir içinden kritik bilgiler geliyor!Kimyasal saldırı tehdidi!


Öte yandan, ABD Başkanı Obama dün Musul operasyonuyla ilgili ilk kez konuştu. Obama, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yle birlikte Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Musul’u IŞİD'den kurtarmak için Irak ordusunun başlattığı operasyonu büyük bir adım olarak niteledi.

Obama, Musul operasyonun uzun ve zor bir mücadele olacağının altını çizerken, sonunda zafer kazanılacağını söyledi: "IŞİD'in Musul’da yenilgiyi uğratılacağından eminim."

lastik

IŞİD SİVİLLERİ KALKAN OLARAK KULLANIYOR


Washington'da bir basın toplantısı düzenleyen Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis ise, bir gazetecinin "IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor mu?" sorusuna, "Kesinlikle" yanıtını verdi.

Jeff Davis, "İnsanlar zorla Musul'da tutuluyor. Halkın kentten ayrılması yolunda herhangi bir değişim gözlemlemedik" dedi.

İngiliz Reuters haber ajansının telefonla görüştüğü Musul sakinleri, IŞİD'in sivlilerin kentten ayrılmasını engellediğini ve insanları hava saldırıları için muhtemel hedef olan binalara yönlendirdiğini söyledi.

İLGİLİ HABERSon dakika: Musul Harekâtı ikinci gününde! İşte en kritik gelişmeler...Musul Harekâtı ikinci gününde! İşte en kritik gelişmeler...

Öte yandan, Musul cephesinde dinci terör örgütünün kimyasal silah kullanma tehlikesi de bulunuyor.

Dün Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, terörirstlerin Musul'u kaybetmemek için her türlü ahlak dışı yönteme başvurabileceğini söylemişti.

Akşam saatlerinde gelen bir haberde ise, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) çatışmalarda IŞİD'in kimyasal silah kullanabileceği endişesiyle gaz maskesi siparişi verdiği öğrenildi.

Irak'ın kuzeyindeki kentte halen yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı sanılıyor.

Kentteki IŞİD militanlarının tahmini sayısı ise yaklaşık 5 bin.

İLGİLİ HABERIrak'ta son dakika... Musul operasyonunda kritik gelişme!Musul operasyonunda ilk gün!
IŞİD'in Haziran 2014'te ele geçirdiği Musul'un geri alınmasına yönelik operasyona Pazartesi günü başlanmıştı.

Operasyona Irak ordusu önderlik ediyor. Kürt peşmergelerin de dahil olduğu operasyona, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon da havadan destek veriyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk ordusunun hava kuvvetlerinin operasyona katılımı konusunda koalisyon güçleriyle mutabakata varıldığını söyledi.

Halen Irak ordusu güneyden, Peşmerge güçleri de doğudan Musul'a ilerliyor.

_91968519_mosul_control_forces_624_turkish

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri kente yaklaşık 35 kilometre yaklaşmış durumda.

Koalisyon güçleri, Musul operasyonunda şu ana kadar 10 köyün IŞİD'den alındığını açıkladı.