DHA DIŞ HABER -

Enis Tabak Prizren, 16 Şubat (DHA) - Yarın bağımsızlığının 8`inci yılını kutlayacak olan Kosova`da Türkçenin resmi dil olmasına rağmen resmi kutlamalarda yer verilmemesine, başta Kosova Parlamentosu`nda Kosovalı Türkleri temsil eden ve hükümette yer alan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) olmak üzere vatandaş ve Türk Sivil Toplum temsilcilerinden tepki geldi. Türk dilinin resmi dil olduğu Prizren`de, Prizren Belediyesi tarafından merkez caddelerdeki billboardlara Kosova`nın bağımsızlığının 8`inci yılı dolayısıyla asılan afişlerde; Arnavutça, Sırpça ve İngilizce dillerine yer verilmesi ancak Türkçe`nin yer almaması tepkilere neden oldu. Sosyal medya yanı sıra Kosova Demokratik Türk Partisi de (KDTP) konuyla ilgili kınama mesajları yayınladı.

Karamuço: Türk diline yapılan bir saygısızlıktır
Konuyla ilgili DHA`ya konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi Prizren Şubesi Başkanı ve Prizren Belediyesi Kadastro ve Tapu Müdürü Sencar Karamuço, Prizren Belediyesi Meclisi`nde de KDTP`nin yer almasına ve Türk dilinin resmi dil olmasına rağmen Türkçenin yer almamasına KDTP olarak derinden üzüldüklerini söyledi. Karamuço, billboardları gördükten sonra Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya`yla görüştüklerini ve kınadıklarını ifade etti. Karamuço, “KDTP olarak da madem Prizren Belediyesi Türk diline yer vermedi biz de kendi pankartımızı kendimiz bastık ve bugünden itibaren dijital billboardlarda yer alacak” dedi. Karamuço, “Türk dilinin resmi dil olmasına rağmen belediyenin astığı pankartlarda Türkçeye yer verilmemesi Türk diline yapılan bir saygısızlıktır” diyerek belediye temsilcisi olarak bunun bir yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türk Meclis üyesi Kazaz: Hatanın düzeltilmesi gerek
Prizren Belediyesi`nde KDTP Meclis üyesi olarak görev alan Sevil Kazaz`da, hem Türk toplumu vatandaşı olarak hem de Prizren Belediyesi Meclis üyesi olarak çok üzgün olduklarını ve gerekli kurum ve kişilere şikayetlerini bildirdiklerini söyledi. Kazaz yapılan görüşmelerde yapılan yanlışın biran önce düzeltilmesi gerektiğini ifade ettiklerini belirtti.

Derviş: Kimse Türk diliyle oynayamaz
Uzun yıllar Türkçe eğitiminde yer alan emekli Türk öğretmeni ve Filizler Atatürkçü Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ferhat Derviş de, Türk diline yapılan bu saygısızlığı kınadığını söyledi. Derviş konuyla ilgili Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) yetkililerinin derhal harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

Görüntü Dökümü:
- Detay
- Sencar Karamuço - KDTP Prizren Şubesi Başkanı
- Sevil KAZAZ - KDTP Prizren Belediyesi Meclis üyesi
DHA