Hollande ayrıca Moskova'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın arkasında durmayı bırakması gerektiğini savundu.


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Rusya arasında savaş çıkma riskinin olduğunu iddia etti.

Brüksel'de Avrupa Konseyi toplantısı sonrası France İnter Radyosu'nun sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Hollande, ''Türkiye ve Rusya arasında savaş çıkma riski var.'' ifadelerini kullandı. Hollande, iki ülke arasında tansiyonun daha da artmaması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi. Hollande güçlü bir çağrı yaptığını da belirterek, ''Görüşmeler hızlı bir şekilde yeniden başlamalı, bombardıman durmalı ki siyasi geçiş başarılı olsun.'' dedi.

François Hollande Suriye barış görüşmelerinin yeniden başlaması için hava bombardımanlarının durması gerektiğine dikkat çekti. Hollande, ''Tansiyon artıyor, politik çözümü elde edebilmek için her yol denenmeli.'' diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı, barış görüşmeleri için Moskova'ya baskı yağılması gerektiğini ve Rusya'nın Beşşar Esed'ı destekleyerek Suriye'de çözümü sağlayamayacağını savundu.

Hollande, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmaya da değinerek, mülteciler için Türkiye'ye yapılacak yardımın kabul edildiğini hatırlattı. Ancak, mülteci sorunu için alınan kararların da yeterince uygulanamadığını belirten Hollande, bunun nedeni olarak, Yunanistan'da mülteci kabul merkezlerinin kurulmasında yaşanan sıkıntı ve bazı ülkelerin mültecileri kabul etmekteki isteksizliği olduğunu gösterdi. Avrupa'nın aldığı kararlar olduğunu hatırlatan Hollande, bunların uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.

François Hollande, AB ülkeleri arasında vizesiz geçişi sağlayan Schengenin sona ermesinin de Avrupa'nın sonu olacağını savundu. Schengen'e saygı duyulması için herşeyin yapılması gerektiğini anlatan François Hollande, AB'nin dış sınırlarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. CİHAN