UKRAYNA Parlamento Başkanı Andrey Parubiy, Ukrayna'da dün düzenlenen 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları sırasında ülkenin çeşitli yerlerinde Rusya yanlısı gruplarla Ukrayna milliyetçisi gruplar arasında çıkan olayların, Rusya'nın provokasyon çabalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Moldova'da ise, Transdinyester bölgesindeki kutlamaya Rus askerlerinin katılması, Moldova yönetiminin tepkisini çekti.

Rusya, Ukrayna'daki Kutlamaları Provoke Etti

Ukrayna Parlamento Başkanı Parubiy yaptığı açıklamada, kendisinin elinde, Rusya'nın kutlamalarda karışıklıklar çıkarıp Ukrayna'da istikrarsızlık yaratmak için önemli miktarda parasal kaynak tahsis ettiğine ilişkin deliller bulunduğunu ifade ederek, Rusya'nın Ukrayna'daki bu tür bayramları, ülkeyi karıştırmak için fırsat olarak görmeye devam edeceğini iddia etti.

Ukrayna'da dün, 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarında başkent Kiev'in yanı sıra, Harkov ve Odessa kentlerinde Rusya yanlısı göstericilerle Ukrayna milliyetçisi gruplar arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Rusya'yla Moldova Arasında Yeni Kriz

Öte yandan, Moldova'nın doğusunda yer alan ve nüfusunun çoğunluğunu Rus kökenlilerin oluşturduğu ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde, dün düzenlenen 9 Mayıs Zafer Bayramı geçit törenlerine bölgede görev yapmakta olan Rus askeri birliklerinin katılması, Moldova'nın tepkisine neden oldu.

1990'ların başlarında Moldova'dan bağımsızlığını ilan eden Transdinyester yönetiminde dün düzenlenen 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları geçit törenine, Transdinyester'deki ayrılıkçı silahlı güçlerin yanı sıra, bölgede görev yapan Rus askerleri de katılmıştı. Moldova Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya yönetiminin Moldova'nın taleplerini görmezden gelmesinden rahatsızlık duyulduğu belirtildi. Açıklamada, daha önce Moldova Dışişleri Bakanı Andrey Galbur'un Rusya'nın Kişinev Büyükelçisi Farit Muhametşin ile görüşmesinde, Moldova yönetiminin Rusya'dan ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde bulunan Rus askerlerinin bölgedeki olaylara karışmaması talebini ilettiği belirtilerek, Rusya'nın bu talebe uygun hareket etmediği dile getirildi. Rus askerlerinin bölgedeki ayrılıkçı silahlı güçlerle birlikte geçit törenine katılmasının Rusya yönetiminin daha önce yapmış olduğu “Moldova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyma söylemleriyle de çeliştiğinin ifade edildiği açıklamada ayrıca Rusya yönetimi, iki ülke ilişkilerini bozacak bu tür eylemlerden uzak durmaya çağırıldı.

DHA