Ayla ÖZDEMİR/ayla@sozcu.com.tr

Kamudaki "cuma namazı ayarı" üniversitelere de yansıdı. Bu uygulamaya yönelik ilk adım, 250. yılına doğru yol alan, dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) geldi. 


İTÜ Rektörü, Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı “Cuma izni” genelgesini üniversiteye uyarlayarak, AKP'ye yakın olduğunu mu göstermeye çalışmaktadır?


Ülkemizin ilk teknik üniversitesi olan ve adı, mühendislik ve mimarlık öğretimi ile özdeşleşen İTÜ'de, rektörlük emriyle, cuma saatine denk gelen tüm derslerin saatlerinin değiştirilmesi istendi. İTÜ gibi köklü bir eğitim ve bilim yuvasında bu rektörlük emrinin basına yansımasının ardından Rektör Karaca'ya eleştiri ve tepkiler de gelmeye başladı.

"DERS PROGRAMLARININ ÇAKIŞMASI DEMEK"


Üniversitedeki "cuma namazı ayarı" öğrencilerin 2 saatlik derslerinin de boşa çıkması demek. Bu uygulamanın başlatılması demek alt ve/veya üst sınıftan ders alan öğrencilerin ders programlarının çakışmasına da neden olacaktır. Bu da mağdur edilenlerin yine öğrenciler olması demek!

REKTÖRDEN SEÇİM ÖNCESİ HAMLESİ Mİ?


Bu uygulama akıllara hemen şu soruyu da getirdi:

İTÜ Rektörü, Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı “Cuma izni” genelgesini üniversiteye uyarlayarak, AKP'ye yakın olduğunu mu göstermeye çalışmaktadır?

Çünkü İTÜ'de Haziran ayında rektörlük seçimleri yapılacak. Ve Rektör Karaca'nın Gülen cemaatine yakınlığı sıkça konuşuluyor. Bu haberlerin en dikkat çekicisi ise geçtiğimiz günlerde Yeni Akit Gazetesi'nde yer almıştı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın 2015 yılında Almanya’da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’na da tam destek verdiğinin ortaya çıktığı işaret edilerek Rektör hakkında 'paralel' vurgusu da yapılmıştı.

Almanya’daki bu organizasyona Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın özel izni ve görevlendirmesi ile İTÜ Konservatuarı Öğretim Görevlisi Ahmet Turhan Demirbağ’ın katılmasının bu desteğin açık kanıtı olduğunu yazmıştı.

Bilimdeki ilklerle gündeme gelmesi gereken İTÜ'nün böyle bir uygulamanın öncülüğünü üstlenmesi sosyal medyada da tepkilere neden oldu.

"YENİ DÜZENİMİZ HAYIRLI OLSUN"


İşte o tepki paylaşımlarından bazıları:

- Ders programı neden belli olmadı diyorduk nedeni belliymiş.

-  İTÜ'nün acelesi vardı! Bari cuma gününü de tatil yapsınlar. Herkes hazır bunlara. Sorun olmaz.

- Ve olacağı budur. İkinci hamle cumaya gitmek zorunlu olacak

- Devamını herkes biliyor, cumaya gitmeyene ceza ve daha kötüsü ...

- Sırada öğle ve ikindi namazlarıyla ilgili düzenleme var

- Evettt hayırlı olsun yeni düzenimiz..“Cuma namazı ayarı“ ile İTÜ'de de artık cuma günleri saat 11:30 ile 13:30 arasında ders verilmeyecekmiş