Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Ar-Ge Laboratuvarlarında kellik üzerine yürütülen çalışmalar başarıya ulaştı. Kelliğe ve saç beyazlamasına çare bulunan ürün, üniversitenin kurucu başkanı Bedrettin Dalan'ın katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.


Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi’nin sadece bilimi aktaran değil, bilimi üreten bir üniversite olduğunu vurgulayarak ülkelerin zenginliğinin insan sayısıyla değil, ürettikleri bilim ve teknolojiyle ölçülebileceğini söyledi.


Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan ve Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, düzenledikleri basın toplantısında Yeditepe Üniversitesi’nin kelliğe ve saç beyazlamasına çare bulduğunu açıkladı.

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Ar-Ge Laboratuvarlarında Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Özge Sezin Somuncu, Pakize Neslihan Taşlı ve Okan Demir’in yürüttüğü çalışma ile ortaya çıkartılan ürün sayesinde saç dökülmelerini engelliyor, boş alanlarda yeni saçlar çıkıyor, var olan saçlar kalınlaşıyor ve saçların beyazlaması önleniyor.

Basın toplantısında açılış konuşmasını yapan Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi’nin sadece bilimi aktaran değil, bilimi üreten bir üniversite olduğunu vurgulayarak ülkelerin zenginliğinin insan sayısıyla değil, ürettikleri bilim ve teknolojiyle ölçülebileceğini söyledi. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünün 100’den fazla patent başvurusu bulunduğunu açıklayan Dalan, bölümün çalışmaları sonucunda kelliğe çare bulacak olan ürünün oluşma sürecini anlatması üzere sözü Prof. Dr. Fikrettin Şahin’e bıraktı.

Prof. Dr. Fikrettin Şahin, yapılan çalışmaların bilimsel haritasını basın mensuplarıyla paylaştı.


ÇALIŞMADA YENİDOĞANLARIN SÜNNET DERİLERİ KULLANILDI 

Prof. Dr. Şahin ise bundan üç yıl önce çalışmalarına başlanan kellik çalışmalarının bugün neredeyse sona yaklaştığını, çok kısa bir süre içinde ortaya çıkan ürünün krem, sprey, losyon ya da şampuan şeklinde halka sunulmak üzere olduğunu belirtti. Yapılan çalışmaların bilimsel haritasını basın mensuplarıyla paylaşan Prof. Dr. Şahin, yenidoğanların sünnet derilerinden izole edilen kök hücrelerin, hücre kültür ortamında ürettikleri moleküler kokteyl ile saç dökülmesine neden olan vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek üzere hazırlanan formülasyonu; in-vitro (laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda), pre-klinik (hayvan denek) ve gönüllü insan denekler üzerinde uyguladıklarını açıkladı.

İLK DENEME HAYVANLARDA

3 yıllık çalışma sonucu elde ettikleri kremi ilk olarak hayvanlar üzerinde denediklerini ve iyi sonuçlar aldıklarını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, "Tıraş edilen farelerin sırtına formülü sürdük.12'inci günde hayvanların sırtının kılla kaplandığını gördük. Üstelik siyah farelerin yeni kılların çok daha koyu olduğunu gördük" dedi.

KADINLARDA KESİN SONUÇ

Aynı ilacı insanlar üzerinde denediklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirten ve fotoğraflarla gösteren Şahin, kadınlardaki etkinin erkeklere göre daha belirgin olduğunu söyledi. İlacın ticarileşme sürecinin devam ettiğini söyleyen Şahin'e destek veren Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, ilaca yarı Türkçe yarı latince "Kelopesia" adını vermeyi düşündüklerini söyledi.

ÜRÜNÜN İSMİ KELOPESİA

Prof. Dr. Şahin, buna göre yaş, cinsiyet ve genetik faktörlere göre değişik sonuçlar elde ediliyor olsa da yaklaşık 10 gün içinde yeni saç oluşumunun sağlandığı belirtti. Bedrettin Dalan daha önce ABD’de kelliğe karşı piyasaya sürülen ürünlerin, Yeditepe Üniversitesi’nde bulunan bu üründen çok daha az etkili olduğunu vurgularken, yeni çıkacak ürünün isminin Kelopesia olmasını tasarladıklarını da açıkladı.



"BİLİMİN GÜCÜ HER ŞEYİ YENER"

Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, toplantının sonunda çalışmada emeği geçen genç bilim insanlarını da tanıttı. "Gençlerimiz bilimin ve Atatürk'ün yolundan gittikleri sürece geçemeyeceğimiz bir ülke, yenemeyeceğimiz hiç bir güç yoktur" Dedi.