MEF Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı 26 Eylül 2016, Pazartesi günü Uniq İstanbul Hall’de yapılan bir tören ile açıldı. İlk Dersi, Prof. Dr. İlber Ortaylı verdi. Dünyaca Ünlü Keman Virtüözümüz Prof. Dr. Cihat AŞKIN ve Aşkın Ensemble ise konuklara MEF Eğitim Kurumları ve MEF Üniversitesi Kurucusu Merhum Dr. İbrahim Arıkan anısına konser verdi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ, Arıkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Arıkan, Arıkanlı Holding Genel Koordinatörü Halil Ünlü, Eyüboğlu Okulları Kurucusu Rüstem Eyüboğlu’nün katıldığı Akademik Açılışa eğitim ve iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI KONUŞTU


MEF Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreninin ilk konuşmasını Öğrenci Konsey Başkanı Kaan Şentürk yaptı. MEF Üniversitesi’nin ilk öğrencisi, ilk öğrenci konsey başkanı olduğunu ileten Şentürk, yine ilk kez öğrenciler adına hitap etmenin gururunu yaşadığını belirtti.

PROF. ŞAHİN, DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASINA DİKKAT ÇEKTİ


Ardından Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Bilim ve Teknolojide Türkiye ve Dünya” başlıklı konuşmasıyla dinleyicilere seslendi. Bilim ve Teknolojideki gelişmişliğin birçok parametresi olduğunu ifade eden Şahin, global inovasyon endeksi, insani gelişme endeksi, hukukun üstünlüğü endeksi, Dünya Patent Enstitüsü verileri, Nobel Ödülü Sayıları, dünya üniversite sıralamalarına dikkat çekti. Şahin, ‘‘Ülke olarak zor günlerden geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte yüce milletimizin gücünü tekrar gördük ve bu milletin yüceliğini tüm dünyaya tekrar gösterdik. Bir olduk. Bundan sonra da aynı güç ve azimle yukardaki tabloları dikkate alarak bilimsel ve teknolojik gelişmede de yeni yol haritamızı çizmeli ve Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çok çalışmalıyız’’ dedi.

Prof. Dr. Şahin, MEF Okulları ve MEF Üniversitesi Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın ufku, uzak görüşlülüğü, mütevaziliği ve vizyonerliğinden, birçok kişinin kararlılığı, sakinliği, hayal etmenin gücünü, emeğin yüceliğini tekrardan öğrendiğine vurgu yaparak Dr. İbrahim Arıkan’ın yaşamını onuruyla dimdik ayakta tamamladığını belirtti. Sahneye MEF Eğitim Kurumları’nın en küçük öğrencisi Selin Dila Kılıç (4) ile MEF Üniversitesi’nin bu yıl kaydolan en büyük öğrencisi Yıldız Akın’ı (47) sahneye davet ederek ‘‘İşte MEF Eğitim Kurumlarının ülkemize katkısı 4’lü yaşlardan 40’lara, 50’lere, 60’lara belki de 100’lere ulaşacak. MEF daha nice MEF’liler ile yarını daha güzel yapacak.’’ dedi.

İLBER ORTAYLI'DEN ATÜRK BİLİNCİ


Konser sonrası ise 2016-2017 Akademik Yılı İlk Dersi’ni vermek üzere Prof. Dr. İlber Ortaylı sahnedeydi. Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘‘Bugün burada Türk Hukuk Tarihi anlatmam lazım ama ben size bugün Batı ve Doğu, Filoloji ve Müzik anlatacağım. Batı ve doğu arasındaki en büyük fark bu iki dalda yatar. ’’ dedi. Gelişmiş bir ülke olmak için Filologya, matamatik, müzik ve sporun önemsenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu dört başlığı çok önceden görerek özellikle Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte özellikle bu alanlarda çalışmalar başlattığını kaydetti. Prof. Ortaylı, ‘‘Atatürk hukuk, filoloji ve musiki devrimi yapmıştır. Osmanlı’daki bir askerin bunları akıl edebilmesi onun dehası ile ilgilidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası sadece İstiklal Savaşı sırasındaki stratejisi ile değil, sonrasındaki Cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı icraatlarda da tüm dünyaca takdir edilmiştir. İstanbul Vilayet binası ve Ankara Başbakanlık binaları, kurduğu Dil Tarih Coğrafya ve Edebiyat Fakültesi binalarına sahip değildir. O dönem için asrın en önemli mimarı olan yahudi ve sosyalist bir mimara bu binalar yaptırtılmıştır. Bu bile Cumhuriyet’in ne düşündüğünü ve Kemalizmin ne olduğunu anlatmaktadır.’’ dedi.

ELİTİS OLMAKTAN UTANMAYIN


Konuşmasında eğitime dikkat çeken İlber Ortaylı, eğitimin iyisi, filoloji, matematik, müzik ve spor ile olur. Geçen sene liselere giriş imtihanında kazanan iki çocuk, biri oğlan biri kız, biri ay biri yıldız, dağda yaşayan iki tane çobandır. Bu umarım bazı şeyleri gösteriyordur.’’ dedi. Elitlik üzerine konuşan Ortaylı ‘‘Elit olmaktan korkmayın. Elitist olmak utanılacak bir şey değildir. Ben elitim, aklın elitiyim’’ dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan sonra sahneye MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut davet edildi. Prof. Dr. Erhan Erkut ‘‘İki Ülke Arasındaki Fark’’ başlıklı sunumu ile Türkiye ve Güney Kore’nin karşılaştırmasını yaptı. Gelecek için öğrencilerime, bu ülkenin geleceğine güveniyorum diyen Prof. Erkut, MEF Öğrencilerine seslenerek; ‘‘Sizlerin başaracağınıza eminim’’ dedi.

MEF Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı, İlk Dersi ve Oryantasyon Programı bu yıl İngilizce Hazırlık okuyacak öğrencilere Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Dr. John Mckeown’un sunumu ile sona erdi.