1959 yılında kurulan ODTÜ nasıl bir üniversitedir? Türkiye ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ'de hangi bölümler var? Merkezi bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi Türkiye'de birçok ilki gerçekleştiren ODTÜ, dünyanın da sayılı üniversiteleri arasında yer alıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek Üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başladı. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girdi.

Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında Türkiye'nin ilk yerleşkesi olan bugünkü yerine taşınmıştır. İlk olarak 1956 yılında Mimarlık Bölümü öğretime açılırken, 1957 Şubat döneminde de Makina Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başladı. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kuruldu, 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlandı. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başladı. Bugün, ODTÜ'de 43 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunuyor.

Üniversite bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 107 yüksek lisans ve 69 doktora programı yürütülüyor. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütülüyor.

ODTÜ'de öğretim dili İngilizce. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından veriliyor.

Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile Türkiye'nin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitede bugün yaklaşık 791 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi, 28.000'den fazla öğrenci bulunuyor. Toplam mezun sayısı ise 120 binin üzerinde bulunuyor.

ODTÜ'DE YER ALAN FAKÜLTE VE BÖLÜMLER


Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi

Biyolojik Bilimler Bölümü

Kimya Bölümü

Tarih Bölümü

Matematik Bölümü

Felsefe Bölümü

Fizik Bölümü

Psikoloji Bölümü

Sosyoloji Bölümü

İstatistik Bölümü

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İşletme Bölümü

İktisat Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Eğitim Fakültesi

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Eğitim Bilimleri Bölümü

İlköğretim Bölümü

Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

Beden Eğitimi ve Spor Bölümü

Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü

Mühendislik Fakültesi

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü

Kimya Mühendisliği Bölümü

İnşaat Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Bilimleri Bölümü

Çevre Mühendisliği Bölümü

Gıda Mühendisliği Bölümü

Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

Makina Mühendisliği Bölümü

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Maden Mühendisliği Bölümü

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü