Ayla ÖZDEMİR / ayla@sozcu.com.tr

Çok önemli ödüllere ve Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim adamlarının yer aldığı 20 kişilik listeye adını yazdıran Türkiye'nin NASA'daki gururu ünlü astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel'den bir güzel haber daha geldi. Guggenheim Foundation’ın her yıl birçok dalda verdiği ödüle 2016 yılında astronomi ve astrofizik alanında Prof. Dr. Feryal Özel layık görüldü.


Prof. Dr. Feryal Özel'den güzel bir haber daha geldi. Prof. Özel,  astronomi ve astrofizik alanında Guggenheim Foundation ödülünün de sahibi oldu.



Prof. Dr. Feryal Özel, 2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte ” Büyük Fikirler” listesinde yer aldı. Özel, karadelikler, nötron yıldızları ve Einstein’ın rölativite teorisi üzerinde çalışıyor. Çalışmaları hem teorik fizik hem de uzay gözlemleri üzerine kurulu.Yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını o yaptı. Aynı zamanda galaksimizin merkezindeki büyük karadelik ile ilgili yaptığı hesaplar sonucu (sonradan gözlemlerle kanıtlanan) bazı tahminlerde bulundu. 26 yaşındaydı ve bütün çalışmaları doktora danışmanımdan ayrı, tek isim olarak yayınlandı. Bir çok ödül getirdi.  Amerika’daki en başarılı bilim adamlarını öne çıkaran Büyük Fikirler listesinde yer aldı. NASA tarafından verilen Hubble ödülüne de layık görüldü. Hubble kadrosuna alınmış ilk ve tek Türk.



Birçok ödülün de sahibi Prof. Dr. Feryal Özel. 2013 yılında Amerikan Astrofizik Derneği’nin yılda bir defa en başarılı astrofizikçiye verdiği Maria Goeppert Mayer ödülüne layık görüldü. 2010 yılında Harvard Üniversitesi’nin en başarılı astrofizikçi ödülünü aldı. 2012 yılında Harvard Radcliffe Enstitüsüne, 2014 yılında Berkeley Miller Enstitüsüne üye seçildi. Aynı zamanda Türkiye’de Bilim Akademisi üyesi. 2015'te ‘Nötron ve karadelikler konusunda yaptığı çığır açan çalışmaların’dan dolayı 
Amerikan Fizik Derneği’nin en büyük onurlarından biriyle ödüllendirildi. Birçok kurumda proje ve görevleri olan Özel, şu anda astrofizik alanında dünyada ilk sıralarda yer alan Arizona Üniversitesi’nde profesör.

BAŞARILARI ASTRONOMİ VE ASTROFİZİK ALANINDA ÖDÜL GETİRDİ

Prof. Dr. Feryal Özel, başarılı çalışmaları ve aldığı ödüllerle Türkiye’nin ismini duyurmaya devam ediyor.

Guggenheim Foundation’ın her yıl birçok dalda verdiği ödüle 2016 yılında astronomi ve astrofizik alanında Prof. Dr. Feryal Özel layık görüldü. Ödül alanlara Guggenheim Fellow deniyor. Bu ödül Guggenheim Foundation 1925 yılından beri veriliyor.

Ödül alanların tüm listesine http://www.gf.org/fellows/current/ internet adresinden ulaşabilirsiniz.