Başak KAYA / ANKARA

Eğitim-İş Sendikası, öğrencilerin hangi liseye gideceğini belirleyen TEOG sınavının ortalama sonuçlarını açıkladı. Başarı ortalaması çok düşük kaldı. 

Eğitim-İş: " TEOG sınavındaki bu not oranları uluslararası düzeyde yapılan PİSA sınavlarındaki başarısızlığımızın nedenlerini ortaya koymaktadır"


Öğrencilerin matematikten 1, fen bilimleri ve yabancı dilden 2 puan alabildiğine dikkat çeken Eğitim-İş, "Bu not oranları uluslararası düzeyde yapılan PİSA sınavlarındaki başarısızlığımızın nedenlerini ortaya koymaktadır" Dedi.

MEB 5-26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen 1. dönem TEOG sınav sonuçlarının Ocak 2016’da açıklanacağını belirtilmiş ancak, arka arkaya gelen soru iptalleri ve bir soruya açılan dava nedeniyle gecikmeli olarak 15 Ocak’ta açıklanmıştı..

Sendika tarafından hazırlanan raporda,, “Sonuçları açıklamak için yargı kararını beklemeyen MEB, 5 soruyla ilgili iptal kararı çıkarsa, puanları yeniden hesaplamayacağını hatalı soruları doğru olarak kabul edeceğini açıklamıştır. MEB, her sınavda olduğu gibi bu sınavda da her şeyi eline yüzüne bulaştırmış, hatalarının bedelini öğrencilere çıkartmıştır” denildi. TEOG kapsamındaki derslerin Türkiye ortalamaları ülkemizdeki eğitimin niteliğini ortaya koyması açısından önemine işaret edilen rapora göre puanlar şöyle:


"EĞİTİMDE AÇIK BİR EŞİTSİZ YARIŞ SÖZ KONUSU"


Raporda ''Öğretim kademeleri arasındaki geçişte temel olan çocuğun yetenekleridir. Türkiye'de ise çocuğun yeteneklerine göre yönlendirme değil, başarısına göre bir yönlendirme yapmaktadır. Başarı ise çocuğun ve ailenin doğrudan belirleyebileceği bir ölçüt olmaktan çıkmıştır. Çünkü eğitimde açık bir eşitsiz yarış söz konusudur. TEOG sınavlarının ölçmede yeterliliğinin olmamasının yanında başka problemleri de hayatımıza taşıdığını görebiliyoruz. Tek bir sınav yerine 12 sınavla bir üst kademeye geçişi öngören TEOG, Bursa'da bir kız öğrencinin, beklenen başarıyı sergileyemeyeceği endişesiyle intihar etmesine neden olmuştur. Sistemi bir yap-boz tahtasına dönüştürenlerin bu gerçekleri görmezden gelmesi kabul edilebilir bir durum değildir'' denildi.