8 binden fazla öğrenicinin durumunu ortaya koyan verilere göre, YGS’ye hazırlanan öğrenciler en çok coğrafya dersine, en az fizik dersine hazır. Derslere göre başlangıç sevilerine bakıldığında adayların fizikte  yüzde 53’ü, coğrafyada ise yüzde 22’si başlangıç seviyesinde.


Sınav Uzmanı yazılımını kullanan 8 binden fazla öğrenicinin durumunu ortaya koyan verilere göre,  YGS adaylarının yarısından fazlası 'fizik' dersinde başlangıç seviyesinde!


Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na (YDS) hazırlanan öğrenciler için TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark'ta geliştirilen Sınav Uzmanı yazılımını kullanan 8 binden fazla öğrenicinin durumunu ortaya koyan veriler açıklandı.

Sınav Uzmanı kurucusu Can Gürses, sınavlara entegre edilebilen genel bir platform olan Sınav Uzmanı uygulamasının geçen yılının sonunda yayınladıkları son versiyona büyük bir ilgi olduğunu bildirdi. Apple ve Google uygulama mağazaları üzerinden indirilebilen uygulamaya yeni versiyon ile birlikte “www.sinavuzmani.net” internet adresi üzerinden de erişebildiğini kaydeden Gürses, öğrencilerin bu sayede uygulamayı hem akıllı telefonları hem de bilgisayarları üzerinden kullanabildiğini belirtti.

Kullanıcılarının, sınav hazırlıkları esnasında önce hangi bilgi düzeyinde olduğunu bulan ve sonrasında bilgi seviyelerini adım adım yükselten sınav uzmanı, YGS’ye iki aydan daha kısa bir süre kala öğrencilerin durumunu ortaya koyan verilerini de paylaştı.

Verilere göre 31 Ocak itibariyle YGS’ye hazırlanan adaylar sırasıyla coğrafya konularının yüzde 33’üne, Türkçenin yüzde 27’sine, tarihin yüzde 26’sına, biyolojinin yüzde 24’üne, geometrinin yüzde 22’sine, matematik konularının yüzde 19’una ve fizik konularının yüzde 13’üne hâkim.

Derslere göre başlangıç sevilerine bakıldığında ise fizikte adayların yüzde 53’ü, matematikte yüzde 52’si, geometride yüzde 40’ı, Türkçede yüzde 34’ü, biyolojide yüzde 32’si, tarihte yüzde 27’si ve coğrafyada yüzde 22’si başlangıç seviyesinde bulunuyor.

SONUÇLAR, ÖSYM İSTATİSTİKLERİ İLE PARALELLİK GÖSTERİYOR

Sonuçlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2015 yılı istatistikleri ile de paralellik gösterdi. Sınav Uzmanı uygulamasından elde edilen verilerin genel ortalamalarına bakıldığında, adayların sırasıyla sosyal bilimler konularının yüzde 30’unda, Türkçe konularının yüzde 27’sinde, temel matematik konularının yüzde 19’unda, fen bilimleri konularının ise yüzde 18’inde yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğu görüldü.

ÖSYM’nin 2015 yılı istatistiklerinde ise sınava katılan adayların doğru cevap ortalamaları Türkçede yüzde 39,5, sosyal bilimlerde yüzde 26,75, fen bilimlerinde yüzde 9,75 ve temel matematikte yüzde 13 seviyesinde belirlendi.

Sonuçlar ile ilgili değerlendirmede bulunan Sınav Uzmanı Kurucusu Can Gürses, şunları söyledi:

“Sınav Uzmanı istatistikleri ve ÖSYM istatistiklerini doğrudan birbiriyle kıyaslamak doğru olmayacaktır. Sınav Uzmanı istatistikleri; adayların sınava girmek için konularda yeterli seviyede olup olmadıklarını gösteren konu yüzdesini, ÖSYM istatistikleri ise adayların sınavdaki doğru cevap yüzdesini vermektedir. Ancak iki istatistik birbiriyle tutarlı olarak görülmektedir. Sınav Uzmanı uygulamasını kullanan adayların yeterli seviyede olduğu konu yüzdelerinin, sınavda bu konularla ilgili verilebilecek doğruluk oranı ile paralellik gösterdiği görülmektedir.”

Bu karşılaştırmadan, sınavda çıkacak sorularda önemli bir değişiklik olmadığı takdirde öğrencilerin 2016’daki başarı durumunun 2015’den gözle görülür bir farkı olmayacağını belirten Gürses, 140’tan 150’ye artan taban puan nedeniyle özellikle ön lisansı tercih eden öğrenciler için rekabetin yoğun geçeceği bir sınav yılı olacağını ifade etti. Bu yıl da genel olarak öğrencilerin sınavda başta Türkçe, coğrafya ve tarih olmak üzere sosyal bilimler derslerinde daha başarılı olmasını beklediklerini aktaran Gürses, “Beklentimiz bu derslerde adayların yüzde 30 seviyelerinde başarı göstermesi yönünde. Başarının en az olacağı dersler ise fizik ve matematik olarak görünüyor. Bu derslerdeki doğru cevap oranın ise yüzde 15 seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı. ANKA