Ayla ÖZDEMİR- ayla@sozcu.com.tr

Türkiye’nin ilk e-MBA programını 2000 yılında açan İstanbul Bilgi Üniversitesi, yüksek lisans online programlarına Yönetim Bilişim Sistemleri’ni de ekledi. Zeynep Siretioğlu Girgin koordinatörlüğünü yaptığı 'Yönetim Bilişim Sistemleri'ni Sözcü Eğitim'e anlattı.

'Yönetim Bilişim Sistemleri Online Yüksek Programı’nın koordinatörü Sefa Zeynep Siretioğlu Girgin, yöneticilerin Bilişim'den anladığı ölçüde fark yaratabildiğine dikkat çekiyor.


İstanbul Bilgi Üniversitesi, bahar döneminde Yönetim Bilişim Sistemleri Online Yüksek Lisans Programı (Management Information Systems – MIS) başlattı.

Günümüz iş dünyasında rekabetin önemli bir parçası haline gelen bilişimle yönetim anlayışına ve bu alanda duyulan ihtiyaca yönelik olarak hazırlanan bu programın koordinatörü ise Sefa Zeynep Siretioğlu Girgin.

Viyana Teknik Üniversitesi’nde 'Yönetim Bilişim Sistemleri' lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Girgin ile online eğitimi ve koordinatörlüğünü yaptığı 'Yönetim Bilişim Sistemleri Online Yüksek Lisans Programı'nı konuştuk.

Girgin, "Her yönetici bilişimden anladığı ölçüde fark yaratabiliyor ve her bilişimci stratejik hedeflere ulaşmak için nasıl katkı sağlayacağını bildiği ölçüde kurumunu ileriye taşıyabiliyor" diyor ve programın önemine dikkat çekiyor.

İŞTE O RÖPORTAJ:

"ONLİNE EĞİTİM, SINIRLARI KALDIRIYOR"


- Online eğitimin avantajları nelerdir?

Zeynep Siretioğlu Girgin: Online eğitimin sunduğu bir takım avantajlar var. Birincisi, online eğitim sayesinde sınırları kaldırmış oluyoruz. Sadece İstanbul’da ikamet eden öğrenciler değil, birçok ülke ve şehirden öğrencilerimiz oluyor. İkincisi, öğrenciler böylelikle geniş bir alana yayılmış bir network oluşturuyorlar. Dünyanın birçok yerinde arkadaşları ve meslektaşları oluyor. Üçüncüsü ise zamansal esneklik. Çalışan insanlar gün içerisinde zamanla yarışıyor. Bir yandan işimizi yapıyor, bir yandan kendimizi mesleki ve kişisel açıdan geliştirmeye çalışıyoruz, diğer yandan aile ve sosyal hayatımıza vakit ayırmaya çalışıyoruz. Bu durumda zamanı yönetmek en çok zorlandığımız konu. Uzaktan eğitim sayesinde öğrenciler hem yolda zaman kaybetmemiş oluyor, hem de ders videoları kaydedilip sonradan erişilebildiği için daha esnek bir eğitim alabiliyorlar.

 Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? BİLGİ’de online yüksek lisans programı olarak neden yer aldı?

"BİLİŞİM SİSTEMLERİ, İŞ DÜNYASININ VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI! "

Zeynep Siretioğlu Girgin: Yönetim Bilişim Sistemleri’ni en basit haliyle, kurumlarda kontrol ve karar mekanizmalarını desteklemek amacıyla kullanılan, veriyi toplayan, depolayan, işleyen ve kullanıcıya sunan sistemler olarak tanımlayabiliriz. Her ne kadar ‘Yönetim Bilişim Sistemleri’ dediğimizde son derece karmaşık ve kullanılması zor sistemler akla gelse de aslına bakarsanız, yönetici olalım veya olmayalım, hepimiz Bilişim Sistemleri’ni günlük hayatımızda sıklıkla kullanıyoruz. Bazılarımız ERP gibi nispeten karmaşık sistemleri kullanırken, genel olarak hepimiz her gün Office uygulamalarını kullanıyoruz.

Bilişim Sistemleri, sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde bulunan günümüz iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Tedarik Zinciri Yönetimi, İş Zekası, Kurumsal Kaynak Planlama, Veri Madenciliği gibi kavramlar şirketlerin başarılı olmalarında ana rolleri oynuyor. Bunların her biri Bilişim Sistemleri’nden faydalanılarak büyük hacimli bilginin etkin bir şekilde yönetilmesini gerektiriyor. Her yönetici bilişimden anladığı ölçüde fark yaratabiliyor ve her bilişimci stratejik hedeflere ulaşmak için nasıl katkı sağlayacağını bildiği ölçüde kurumunu ileriye taşıyabiliyor. Bu sebeple Yönetim Bilişim Sistemleri, BİLGİ’de fark yaratacak, içeriği kuvvetli bir program olarak yerini aldı.

"TASARIM DÜŞÜNCESİ DERSİ DE ALACAKLAR" 

Bu programda öğrencilere hangi eğitimler verilecek?

- Zeynep Siretioğlu Girgin: Çok renkli ve keyifli bir program oluşturduğumuzu düşünüyorum. Öğrenciler, Bilişim Sistemleri’nin teknolojik altyapısı ve bu altyapının uygulanmasının yanı sıra bu ikisinin etkileşimi neticesinde ortaya çıkacak sonuçları kurumlar açısından irdelemeyi öğrenecekler. Yönetim Bilişim Sistemleri, disiplinlerarası bir program; çünkü hem “İş Analitiği” ve “Büyük Veri” gibi teknik konular, hem de “Proje Yönetimi” ve “Stratejik Yönetimi” gibi yönetimsel konular var. Aynı zamanda son yıllarda çok ilgi gören ve farklı düşünmeyi hedef alan “Tasarım Düşüncesi” (Design Thinking) dersimiz var. Program, seçmeli ders kapsamında MBA gibi farklı yüksek lisans programlarından ilgili dersleri alma imkanı da tanıyor.

"HEDEF; REKABET AVANTAJI SAĞLAYABİLECEK MEZUNLAR" 

Programın amacı ve hedeflediği mezun profili nedir?  

Zeynep Siretioğlu Girgin: Program, 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış herkese açık. Yöneticilerin Bilişim Sistemleri, bilişimcilerin ise yönetsel konular hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Programın temel amacı, öğrencilere iş hayatında fark yaratabilmelerini sağlayacak bilgi donanımını ve düşünce yapısını kazandırmak.  Öğrenci, mezun olduğunda çalıştığı veya sahip olduğu kurumda Yönetim Bilişim Sistemleri’ni nasıl en etkin şekilde kullanabileceğini öğrenmiş olacak. Proje Yönetimi, Değer Zinciri Yönetimi, Kurumsal Kaynak Planlama, İş Analitiği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibi olacak.

Yüksek lisans, lisans eğitiminin ardından kişilerin ilgi duydukları veya çalıştıkları alanda uzmanlaşmalarını sağlayan bir eğitim. Çalıştıkları alanda master yapan öğrencilerimiz, iş hayatında kazandıkları pratik bilgileri teori ile harmanlayarak zenginleştiriyorlar. Bunu yaparken, aynı zamanda diğer master öğrencileri ile tanışarak birçok farklı sektörü kapsayan bir iş ağı oluşturuyorlar. Dolayısıyla, Yönetim Bilişim Sistemleri’nde yüksek lisans yapmış olmanın mezunlarımızın kariyerine olumlu etkide bulunacağından eminiz.

Amacımız, çok yönlü düşünebilen ve bakış açılarıyla bulundukları kurumlara rekabet avantajı sağlayabilecek mezunlar yetiştirmek.

Yönetim Bilişim Sistemleri’nin iş olanakları nelerdir? 

Zeynep Siretioğlu Girgin: İş olanakları, doğal olarak mezunların lisans eğitimi ve iş tecrübelerine de bağlı. Çeşitli sektörlerde iş analisti, iş geliştirme / iş zekası, proje yöneticisi ve diğer üst düzey yönetici pozisyonları diyebiliriz.

"SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERİ, ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK" 

Eğitimler nasıl verilecek ve kontenjan kaç kişi olacak?

Zeynep Siretioğlu Girgin: Eğitimler, uzaktan eğitim olarak yani online verilecek. Dersler, dönem boyunca her hafta programda belirtilen gün ve saatte canlı olarak yayınlanıyor. Bu şekilde, öğrenciler hocalarıyla birebir iletişim halinde olup sorularını yöneltebiliyorlar. Dersler kaydedilip dönem sonuna kadar öğrenciler tarafından tekrar erişilebiliyor. Final sınavları ise kampüste yapılıyor. Ayrıca, her dönem en az iki kez İstanbul’da santralistanbul Kampüsü’nde buluşma düzenliyoruz. Sektörde önde gelen isimlerin ve tüm uzaktan eğitim alan öğrencilerimizin davetli olduğu bir etkinlik oluyor. Katılamayan öğrencilerimiz içinse derslerde olduğu gibi kamera ile çekilerek yayınlanıyor. Kontenjan, şu anda 50 kişi ile sınırlı.

"KENDİ İŞİNİ KURMUŞ PROFESYONELLERİN DE İLGİSİNİ ÇEKİYOR"

Kimler daha çok bu programı tercih ediyor?

- Zeynep Siretioğlu Girgin: Programı en çok mühendislik altyapısı olup kendisini bilişim sistemleri, işletme ve yönetim alanlarında geliştirmek isteyen adaylar ile işletme veya ekonomi gibi bir lisans dalından mezun olup bilişim sistemleri alanında çalışan / çalışmayı hedefleyen adaylar tercih ediyor. Ama sadece bu alanlarla sınırlandırmamak lazım. Aynı zamanda kendi işini kurmuş profesyonellerin de ilgisini çekiyor. Tüm öğrencilerin ortak özelliği ise, firmalarda yönetici pozisyonunda olmaları veya yakın gelecekte yöneticiliği hedefliyor olmaları.

"BAŞARI İÇİN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURABİLMELERİ ŞART"

Kendilerini bu alanda geliştirmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sanırım verebileceğim en güzel tavsiye, öğrenme şevk ve isteğini hiçbir zaman kaybetmemeleri. Teknoloji, zaman içerisinde dinamik bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Günümüz iş dünyasında başarılı olabilmek, büyük ölçüde bu değişime ayak uydurabilmeye bağlı.

"TEKNOLOJİ ÜRETMEK İÇİN ÜNİVERSİTE- ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ"

Ülke olarak Bilişim Teknolojisini de ithal ediyoruz. Teknoloji üretebilir bir konuma ne zaman ve nasıl gelebiliriz?

- Zeynep Siretioğlu Girgin: Teknoloji üretmek, Silicon Valley örneğinden yola çıkarsak, aslında bir network etkileşimi gerektiriyor. Tek başınıza bir mucize yaratmak çok zor. Çok iyi bir iş fikriniz olabilir ama onu gerçekleştirebilmeniz için yanınızda doğru insanların olması ve sizi maddi açıdan destekleyen bir kamu veya özel sektör kuruluşunun varlığı çok önemli. Ülkemiz için devlet desteğinin yanı sıra üniversite - özel sektör işbirliklerinin geliştirilmesi son derece önemli.