Milli Eğitim Bakanlığı tarafından asrın projesi olarak görülen FATİH'de öğrencilerin tablet satışından sonra şimdi de öğretmenlerin fişi çekerek kapatması, firmanın da voltaj ayarlayıcı koymaması nedeniyle yüzbinlerce akıllı tahtanın güç kartları arızalandı. Bakanlık, 347 bin 367 akıllı tahtanın güç kartlarının değiştirilmesini istedi.

[caption id="attachment_1077291" align="alignnone" width="670"] 2012'de start alan ve 'Asrın Projesi' olarak tanıtılan FATİH'de yüzbinlerce akıllı tahtanın güç kartları arızalandı.[/caption]

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'yle eğitimde tüm çocukların fırsat eşitliği yakalamasını ve bilişim teknolojilerden yararlanmasını hedefledi. 'Asrın Projesi' olarak tanımlanan çalışma kapsamında okullara 'Etkileşimli Tahta' kurulması için 9 Ocak 2014'te Türkiye'nin önde gelen bir teknoloji firmasıyla anlaşma yapıldı. Protokole göre; Türkiye genelinde 45 bin 653 okuldaki 432 bin 288 sınıfa akıllı tahta kurulacaktı.

347 BİN 367'Sİ SORUNLU


Akıllı tahta alımları I.Faz ve II. Faz olarak sınıflandırıldı. I.Faz'da 3 bin 657 okula, 84 bin 921 sınıfa etkileşimli tahta ve 3 bin 657 doküman kamera ve A3-A4 yazıcı kurulumu anlaşma yapılan şirketle gerçekleştirildi. II. Faz olarak da 2014 ve 2015 yıllarında MEB'e bağlı 41 bin 996 okula, 347 bin 367 sınıfa etkileşimli tahta ve 41 bin 996 A3-A4 yazıcı alımı ve kurulumu yapılması için yüklenici firmalarla sözleşme imzalandı. Eylül 2015 tarihinde okullara kurulan akıllı tahta sayısı 101 bin 644'e ulaştı. Kalan 245 bin 723 tahtanın kurulumu 2015-2016 Eğitim/Öğretim yılı sonuna kadar bitirilecek.

MEB'E "TAHTALAR ÇALIŞMIYOR" DİYE ŞİKAYET YAĞDI


Akıllı tahtalar törenlerle takılarak, öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına açıldı. Ancak işler istenildiği gibi gitmedi. Akıllı tahta kullanımıyla birlikte, sorunlar da başladı. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne (YEGİTEK), 'Tahtalar çalışmıyor' diye çok sayıda şikayet gidince, harekete geçildi. Bakanlık, okullara kurulan I.Kısım Etkileşimli tahtalarla ilgili şikayetleri değerlendirince, tahtaların şalterden kapatılma veya fişten çekilerek kapatılması nedeniyle güç kartlarının arızalandığını tespit etti. Ancak asıl sorunun üreteci firma tarafından tahtalarda güç kartlarını ayarlayacak bir sistemin kurulmadığı saptandı. Firma, 'Sistemi kapatmadan fişi çekerseniz ya da şalteri kapatırsanız yanar' diye savunsa da değiştirmeyi kabul etti.

"SİSTEMLERDE DE SERVİSLERDE DE CİDDİ SORUN VAR"


Türk Eğitim Sen İstanbul Şube Başkanı Mustafa Kavlu,

"Bilgisayar butonundan kapatılmalı. Ancak okullarda çocuklar da şalteri 'çat' diye kapatıyor. Firma cihazların içine voltaj ayarlayıcı koymadığı için güç kartları anında yanabiliyor. Bir okulda 26 akıllı tahta var. 2 yıldır kullanılıyor. 7'sinde bu sorun ortaya çıktı. Ayrıca tahtalarda hard disk çökmesi de çok yaşanıyor. Voltaj ayarlayıcı konulmadığı için belge depolama alanları çöküyor. Bunu serviste söylüyor. Sistemlerde de servislerde de ciddi sorun var. İstanbul'da servisin nerede olduğu bile okullara söylenmiyor. Sorun çıktığında okullarımız aradığında kendilerine 3 aydan 1 yıl sonrası için tamir günü verildiği yönünde bize şikayetler geliyor. Bir okul müdürümüz daha bu hafta 1 yıl sonrası için servis günü verildiğini söyledi. Biz de bunu Ankara'ya bildirdik."

"ÖĞRETMENLER DE EĞİTİME UYGUN KULLANMIYOR"


Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Sekreteri ve Öğretmen Maksut Balmuk, "Bilgisayar formatörü öğretmenler, eğitim verdi. Eğitimde, 'Akıllı tahtanın nasıl açılacağı? nasıl kullanılacağı, flas diskin takılması vs anlatıldı. Şalterden kapatmamamız ya da fişi çekmememizle ilgili bir uyarı yapılmadı. Öğretmenler de, eğitime uygun kullanmıyor. Hatta bazı öğretmenler, kendi bilgisayarına bağlayarak monitör olarak kullanıyor. Benim okulumda da, güç kartı yandı. Servis, kullanım hatası diyor. Ancak, doğru kullanımı anlatmıyor. Servisi çağırınca da gelmiyor. Okullarda öğretmenlerin sıklıkla, 'Hocam benim akıllı tahta çalışmıyor. Senin sınıf benim sınıfa geçsin. Biz de tarih, matematik, fen dersini senin sınıfta yapalım' dediklerini duyuyoruz. Her okulda mutlaka birkaç akıllı tahta bozuk"

"FİŞLER AÇIKTA OLDUĞUNDAN ÖĞRENCİ BİLE FİŞİ ÇEKİYOR"


Akıllı tahtayı kullanan Matematik Öğretmeni K.C,

Akıllı tahtalarla ilgili değil açma-kapama bizim okulda hiç eğitim verilmedi. Herkes kendi bildiği gibi kullanılıyor. Eğitim için tam donanımlı bilgisayar labratuvuarı lazım. Orada en fazla 20 kişi eğitim alıyor. Her öğretmene verilse, yıllar sürer. Öğretmen sorumlu tutulamaz. Fişler açıkta olduğu için öğrenci de tenefüste 'öğretmen unutmuş' diye fişi çekiyor. Çekilince de güç kartı yanıyor. Cihaza elektirik gitmediğinden çalışmıyor. Firma bunu önceden düşünmeliydi. Burada asıl sorumlu MEB değil şirket. Bizim tahtalar da bozuk"

MEB: '"AKILLI TAHTALARIN TAMAMININ GÜÇ KARTLARI DEĞİŞTİRİLSİN"


YEGİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş imzasıyla, 'ET Güç Kartı Arızası' başlıklı yazıyla arızalar protokol imzalanan firmaya bildirildi. Genel Müdür Ateş, "347 bin 367 tahtayla ilgili sözleşme imzaladık. I.Kısım Etkileşimli akıllı tahtaların kullanılmaya başlamanmasından sonra ortaya çıkan şalterden kapatma veya fişten çekilme durumunda tekrar enerji verildiğinde güç kartının arızılanabileceği, bu arızanın karşılaşılması durumunda okullardan randevu alınarak 5 dakikayı geçmeyecek müdahaleyle giderilebileceği ve I.kısım Etkileşimli Tahtaların tamamının güç kartlarının değiştirilebileceği tarafınızdan ifade edilmektedir. Söz konusu durum değerlendirilmiş olup I. Kısım Etkileşimli Tahtaların tamamında ve varsa II. Kısım Etkileşimli Tahtalarda yapılacak çalışma tarafımızca uygun görülmüştür" denildi.

TABLET VE AKILLI TAHTALAR İÇİN 1.5 MİLYAR TL HARCANDI


Fatih Projesi, 2012'de start aldı. 'Asrın Projesi' olarak tanıtılan proje kapsamında 17 milyon tablet dağıtılması ve 45 bin 653 okula 432 bin 288 dersliğe birer etkileşimli tahta takılması hedeflendi. Ancak resmi rakamlara göre; 4 yıllık süreçte 1 milyon 438 bin 700 adet tablet dağıtılırken, 347 bin 367 tahta takılması için anlaşma yapıldı. Tahtalar için 414 milyon 600 bin TL ödeme yapıldı. Tablet ve akıllı tahtalar için şimdiye kadar toplam 1.5 milyar TL harcandı. 2015-2016 yılı için de sözleşme gereği yaklaşık 900 milyon TL ödeme yapılması planlanıyor. Fatih Projesi, 2012'de start aldı. 'Asrın Projesi' olarak tanıtılan proje kapsamında 17 milyon tablet dağıtılması ve 45 bin 653 okula 432 bin 288 dersliğe birer etkileşimli tahta takılması hedeflendi. Ancak resmi rakamlara göre; 4 yıllık süreçte 1 milyon 438 bin 700 adet tablet dağıtılırken, 347 bin 367 tahta takılması için anlaşma yapıldı. Tahtalar için 414 milyon 600 bin TL ödeme yapıldı. Tablet ve akıllı tahtalar için şimdiye kadar toplam 1.5 milyar TL harcandı. 2015-2016 yılı için de sözleşme gereği yaklaşık 900 milyon TL ödeme yapılması planlanıyor.

Sultan Uçar / 
Yeni Yüzyıl Gazetesi