Fed'in ABD'nin 12 bölgesinde ekonomik gelişmeleri izlediği ve yılda sekiz kez yayımladığı Beige Book (Bej Kitap) raporunda ekonomideki canlanmanın devam ettiği belirtildi. Özellikle Boston bölgesinde büyümen diğer bölgelere göre ‘daha ılımlı’ gerçekleşti. New York ve Kansas City bölgelerinde ekonomik aktivitelerin yatay düzeyde, Atlanta, SanFransicso, Philadephia, Cleveland, Richmond, Chicago, St Louis, Minnepolis ve Dallas’ta ılımlı bir şekilde seyir gösterdiğine dikkat çekildi. Tüketici harcamları birçok bölgede yavaştan ılımlı seviyeye yükseldiği, araba satışlarının karışık seviyede olduğu belirtildi. Ekonominin yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamları da bütün bölgelerde ılımlı seviyede yükseldi.

İSTİHDAM PİYASASI BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ


Bej Kitabı raporuna göre, İstihdam piyasası bütün bölgelerde ılımlı büyümeye devam etti. Saatlik çalışma ücretlerinde artış gerçekleşti. Birçok bölgede tüketici harcamları artış gösterdi. Yavaştan ılımlı seviyeye yükseldi. Bu harcamalar ençok Minneapolis'ta artış gösterdi.

Finans dışı servisleri genel olarak ‘ılımlı yönde büyüdü’, ulaşım servisi ise ‘karışık seviyede’ kaldı.

Otomobil ve uzay sektörü dışında diğer sektörlerde zayıflamalar görüldü. Bazı bölgelerde üretimde bir önceki rapora göre artış olduğu gözlendi. Bazı bölgelerde doların değer kazanması, talep konusunda olumsuz bir etki oluşturduğu ve düşük enerji fiyatları ‘karışık’ bir etki oluşturdu.

Konut ve emlak aktiviteleri genel olarak gelişme gösterdi. Birçok bölgede konut ve ticari binalarda kiraları yükseldi. Bunlara bağlı olarak bölgelerde kredi başvuruları arttı. Mevsim normallerinin üstünde devam eden kış mevsiminin enerji fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu ve sektörü yavaşlattı. (CİHAN)