Rusya Tarım Kontrol Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Yardımcısı Yevgeniy Nepoklonov, AB'nin Moskova elçisi Vygaudas Usackas ile bir araya geldi. Görüşmede Usackas, AB'nin bazı ürünlerini tekrar Rusya'ya ihraç etmek istediğini dile getirdi. Bunun şimdilik mümkün olmadığını belirten Nepoklonov, ürünlerin Rusya'nın talep ettiği güvenlikte olmadığını söyledi.

Foto :Reuters


Rosselhoznadzor'un açıklamasına göre Rusya, bazı ürünler için ihracatçı ülkenin ilgili kurumlarından sertifika istiyor. Ancak AB, bunun mümkün olmadığını söylüyor ve ihracatın belli ülkeleri değil tüm üye ülkeleri kapsamasını istiyor. AB, bazı talepleri 'gereğinden fazla' olarak yorumlarken, Rusya ise bazı ülkeleri örnek göstererek AB'nin kendisinin de benzer taleplerde bulunduğunu iddia etti. AB'nin ihraç etmek istediği bazı ürünler için güvenirliği sorgulayan Rusya, Polonya elmasının yaptırımlardan dolayı alamayacaklarını hatırlattı.

Ukrayna krizi ve Kırım nedeniyle başta ABD olmak üzere AB ülkeleri Rusya'ya karşı bazı yaptırımlar uyguladı. Karşı adım atan Rusya ise AB üyesi ülkelere ekonomik yaptırımlar uyguladı. Karşılıklı adımlar Rusya'da fiyatları etkilerken AB üreticileri mağdur olmuştu.