Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) istifa depremi yaşanıyor. ATO’da 11 yönetim kurulu üyesinden 8’i dün gece, Başkan Salih Bezci de bugün istifa etti. Bezci'nin istifasının ardından açıklama yapan Osman Gökçek, "Her türlü kararın mutabakata varılarak verileceği bir seçim süreci olmasını ben de arzu ediyorum." dedi.

3 hafta içinde yapılacak seçimde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in ATO Başkanı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başkan Bezci’den istifa etmemesini istediği, hatta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sorunu çözmesi için görev verdiği, ancak ticari hayatında sorun yaşama riski nedeniyle Bezci’nin istifada kararlı olduğu belirtiliyor. ATO’da yaşanan deprem Hisarcıklıoğlu’nun TOBB başkanlığını da riske soktu.

BEZCİ DE İSTİFA ETTİ


ATO Başkanı Salih Bezci’den beklenen istifa geldi, Bezci, istifasını ATO Meclisi’nde kürsüden açıkladı ve ''Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözleriyle başladığı konuşmasında istifasını şöyle açıkladı:

“Ben ATO’da 6 ay meclis üyesi, 12 sene başkan yardımcısı, 5 sene başkanlık yaptım, her kademede çalıştım. Çok iyi şeyler yapmayla çalıştık. Burası bir okul. Bugün ben yönetim kurulu başkanlığından istifa ediyorum. Bundan sonra benim ağzımdan ATO aleyhine hiçbir söz çıkmayacak. Bu kurum aleyhinde de kimse konuşmasın. Kuruma ve şehrimize yazık edersiniz. Birlik ve beraberlik içinde olalım. Yönetim kuruluna kim gelirse ben buna başarılar diliyorum. Allah onların yanında olsun. Hata ettiysek özür diliyorum, hakkınızı helal edin.”

Salih Bezci'nin istifasının ardından, Osman Gökçek Ankara Ticaret Odası (ATO) başkanlığına aday oldu.

OSMAN GÖKÇEK'TEN AÇIKLAMA


ATO Başkanı Salih Bezci’nin istifasını açıkladığı ATO Meclisi’nde kürsüye Bezci’den sonra Osman Gökçek çıktı. Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Gökçek, seçimlerden mutabakat çıkmasını arzu ettiğini söyledi. Alkışlarla yerine oturdu.

Gökçek, ATO 14’üncü Medya Meslek Komitesi’nden meclis üyesi seçildiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, böyle bir süreçten sonra meclis üyeleri arasında olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kendisine destek ve oy veren yalnız bırakmayan ATO üyelerine teşekkür eden Gökçek, konuşmasında şu mesajları verdi:

MUTABAKATLA OLSUN


“Ülkemiz 15 Temmuz’dan sonra çok zorlu bir süreç geçirdi. FETÖ örgütüyle ülkemize yaptığı bir işgal hareketi oldu. Allaha hamdolsun başarısız oldular. Sadece FETÖ değil bununla birlikte PKK, DHKPC, DEAŞ ülkemize gerek ekonomik gerek siyasal anlamda ve sosyal anlamda saldırılarda bulunuyor. Bugünler birlikte olmak üzere daha çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden bir tanesi. Ben tabi meclise gelirken ‘ben’ diye kelimenin geride kaldığı, ‘biz’ kelimesinin ön plana çıktığı bir anlayışla sizlerle birlikte olmak isterim. Ve sizlerin de bu anlayış içinde kardeşinize bu noktada bakmanızı arzu ediyorum. Tekrar üstüne basarak söylüyorum. İstişarenin çok önemli olduğu, her türlü kararın mutabakata varılarak verileceği bir seçim süreci olmasını ben de arzu ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”


''KADERDE OSMAN’LA ÇALIŞMAK DA VARMIŞ''

SÖZCÜ/ANKARA

Geçmişte Keçiören Belediye Başkanlığı döneminde Melih Gökçek’in yardımcılığını yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Seyfi Saltoğlu, ATO’da Osman Gökçek’in başkanlığını adeta ilan etti. ATO meclisinde konuşan Saltoğlu, “Ben Keçiören’de belediye başkan vekiliyken Osman 1 yaşında çocuktu. O günden bu yana Melih başkanla çalıştım. Kaderde bundan sonra Osman’la çalışmak da varmış. Bundan sonra Osman ile yürüyeceğim, onun yanında yer alacağım” dedi.

KAYYUM TARTIŞMASI

Bu arada ATO yönetiminin istifasının ardından yeni yönetimi TOBB’un mu belirleyeceği yoksa kayyum mu atanacağı tartışma konusu oldu. TOBB’un olağanüstü seçim tarihine kadar geçecek yaklaşık 3 haftalık süre içerisinde ATO’daki en yaşlı üyenin başkanlığında yeni yönetimi ataması bekleniyor. Ancak ATO kulislerinde, böyle bir ortamda ATO’nun seçime kadar kayyumla yönetilmesi gerektiği gündeme getirildi.



 

İLGİLİ HABERATO'da FETÖ sancısıATO'da FETÖ sancısı

İKİ ÜYE ISRARLI


ATO’da yaşanan istifa depremi Osman Gökçek’in 19 Ekim’de meclis üyesi seçilmesiyle hız kazandı. Edinilen bilgilere göre, ATO yönetim kurulu üyelerinden Recai Kesimal, Şanal Erdoğan Yıldırım, Koray Güngör, Galip Yeşilbaş, Murat Ali Akman, İbrahim Uyanık, Hıfzı Kuruşa, Ferhat Ertürk dün gece istifa etti. En yaşlı üye Mehmet Aypek’in istifa etmeyi düşünmediği, Turhan Yılmaz’ın ise son dakikaya kadar bekleyeceği belirtildi. Salih Bezci ise bir sürpriz olmazsa Meclis toplantısında istifasını açıklayacak.

İDDİALAR VAHİM


TOBB’da asil üyelerin yanı sıra yedek yönetim kurulu üyelerinin de istifa ettiği ifade ediliyor. ATO’ya darbe yapıldığını, yönetimin zorla istifa ettirildiğini iddia eden bir ATO üyesi, “Herkes tek tek aranıp istifaya zorlanıyor. Direnenlerin zabıta ile tehdit edildikleri konuşuluyor. Hepimiz küçük esnafız. ATO’dan para kazanmıyoruz, işyerlerimizin başına bir iş gelmesinden endişe eder hale geldik. ATO mu, işyerimiz mi? Sonuçta büyüğünden küçüğüne hepimiz işyerimizi tercih etmek zorundayız. Bu baskıya kimsenin karşı koyacak gücü yok” dedi.

OSMAN GÖKÇEK GARANTİ


Yönetimi boşalan ATO’da yedekler de istifa ettiği için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üç haftalığına vekaleten bir üyeyi başkan atayacak. 22 günün sonunda meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak. 188 Meclis üyesi yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini seçecek. Seçim gizli yapılacak, ancak seçimde sadece Osman Gökçek’in yönetim için liste çıkarabileceği, diğer adayların Gökçek’in karşısına çıkamayacağı ifade ediliyor. Dolayısıyla Osman Gökçek’in ATO meclisine girdikten yaklaşık bir ay sonra başkan seçileceğine garanti olarak bakılıyor.

İLGİLİ HABERKılıçdaroğlu Osman Gökçek ile görüştüKılıçdaroğlu Osman Gökçek ile görüştü

HİSARCIKLIOĞLU’NUN BAŞKANLIĞI DA TEHLİKEDE


Kulislerde, ATO’da yaşanan istifa depremi öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ATO Başkanı Bezci’yle görüştüğü ve istifa etmemesini istediği konuşuluyor. Erdoğan’ın daha sonra TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu sorunu çözmesi için göreve çağırdığı, ancak Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı bir dizi temasa rağmen sonuç alamadığı ifade ediliyor. Hisarcıklıoğlu’nun TOBB başkanlığına ATO delegesi olarak seçildiğini hatırlatan kaynaklar, Osman Gökçek’in ATO’da yönetimi ele geçirmesi halinde Hisarcıklıoğlu’nu yeni seçimde delege seçtirmeyeceği, dolayısıyla Hisarcıklıoğlu’nun Ankara’dan TOBB başkanlığına yeniden aday olamayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte başta Kayseri olmak üzere birkaç ilde iş yapan ve bu illerin odalarına kayıtlı olan Hisarcıklıoğlu’nun ATO yerine bu odaların birinden delege olup yeniden TOBB’a aday olabileceği bildirildi

'ATO’DA ÖZGÜR İRADEYLE İSTİFA OLDUĞUNA İNANAN VAR MI?'


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Ticaret Odası (ATO) yönetim kurulu üyelerinin sürpriz bir şekilde istifa etmelerini hiç kimsenin “özgür irade” olarak yorumlayamayacağını söyledi. ATO yönetiminin tehdit, şantaj ve baskı sonucunda istifa etmek zorunda kaldığını ifade eden Emir, “Osman Gökçek başkan seçilse dahi bu meşru olamaz. Çünkü süreç meşru değil” dedi.

Murat Emir SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada , ATO’da yaşanan istifa sürecinin arkasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ve oğlu Osman Gökçek olduğunu, Gökçek ailesinin elindeki siyasi ve ticari güçle ATO yönetimini istifaya zorladığını iddia etti. Emir, “ATO’ya açık bir müdahale var. Gökçek’in oğluna yer açılmaya çalışılıyor. Gökçek’in elinde siyasi ve ticari bir güç var ve bunu kullanıyor. Belediye başkanının oğlu açıkça tehdit ediyor. Bu yapılanların hepsi hukuken suç. Bu insanlar niye istifa ediyorlar? Özgür iradeyle mi istifa ediyorlar? Kimsenin inanabileceği bir durum değil. Açıkça seçilmişlere yasa dışı müdahale söz konusu dedi.

YETKİLİLER MÜDAHALE ETMELİ


Murat Emir, Gökçek’in olağan seçim süresini bile beklemeye sabrının olmadığını, Ankara’da tamamen antidemoktarik bir süreç yaşandığını söyledi. Osman Gökçek’in seçilmesi halinde dahi bunun meşru olmayacağını savunan Emir, “ATO yönetimi seçimle iş başına geldi. ATO gibi önemli bir kurumun böylesine antidemokratik, tehditle şantajla ele geçirilmesi ve bunun da sanki olağan bir seçim yapılacakmış gibi görüntü altında yapılması kabul edilemez. İlgililerin bu sürece müdahale etmesi gerekir. Bu hukuksuzluğa ne zaman müdahale edileceğini merakla bekliyoruz” dedi.

OSMAN GÖKÇEK KİMDİR?


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu olan Osman Gökçek, 12 Ekim 1983 yılında Ankara’da doğdu. Lise öğrenimini ise Samanyolu Koleji’nde bitiren Gökçek Başkent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü'nden mezun oldu.

“Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu” ve “Çankaya Gönüllüleri Dernek Başkanı” olarak görevi devam eden Gökçek, Ayrıca 2010 yılından beri Beyaz TV Genel Yayın Koordinatörü olarak çalışmakta. Gökçek, 7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak için başvuruda bulunmuştu.


"TEHDİTLE İSTİFA ETTİRİLİYOR"



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ankara Ticaret Odası'nda bugün yönetimden çok sayıda kişinin istifa ettirilmesinin ardından, ATO Başkanı Salih Bezci'ye de "yurtdışı yasağı koyulduğu" duyumları aldığını söyledi.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Gürsel Tekin, odalar ve borsaların yönetimlerinin, "tehdit ve şantaj" yoluyla istifa ettirildikleri, bunun yerine hükümetin uygun gördüğü adayların "tek aday olarak seçime sokulduklarına" ilişkin duyum ve işaretlerin arttığını da söyledi. Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, önce 17-25 Aralık, ardından da 15 Temmuz sonrasında en büyük darbenin ticaret ve sanayi odalarına vurulduğuna dikkat çekerek, "Müthiş bir darbe oldu. Bu odaların, borsaların yönetimlerinin oluşması tamamen iktidar projesiydi. Birçok illerde nasıl tehditlerle adayların çekildiğini kimlerin aday olduğunu hepimiz biliyoruz. Odaların önemli kısmı cemaatçi çıktı. Üstelik bunların çok büyük kısmı 17-25 Aralık'tan sonra seçilmişti. Şimdi başka bir gariplik oluyor. Tehditler, şantajlar, istifa ettirilmeler ard arda geliyor" dedi.

TOBB Başkanı ve illerdeki oda başkanlarına "niye sesiniz çıkmıyor" diye soran
Tekin, şöyle devam etti; "Sayın TOBB Başkanı, Sayın Oda başkanları; Bütün bu baskılara, şantajlar varken neden sesiniz çıkmıyor? sizi korkutan, sizi sindiren nedir?Binlerce esnaf mağdurken, binlerce kepenkler kapatılırken, oda başkanlarının sessiz kalması, odaların kendi yöneticilerine, başkanlarına sahip çıkmaması nedir? Ankara'da ne oluyor mesela? ATO Başkanı Salih Bezci'ye yurtdışı yasağı mı koyuldu? ATO'nun yönetim kurulu üyeleri tehdit ve şantajla istifa ettirildi mi?Bu istifa ettirilenlerin cemaatle bağlantısı var mı? Daha ilginç olanı yerlerine kimler gelecek?"

"KENAN EVREN DÖNEMİ, TEK ADAYLI SEÇİM SİSTEMİ..."

Odalar ve borsaların yönetiminde "Kenan Evren dönemi modeli olan, tek adaylı seçim sisteminin" hakim olduğuna dikkat çeken Tekin, hükümete şu çağrıyı yaptı; "Hükümete sesleniyorum; Hazır KHK kararları varken, seçimleri boşverin, odaların hepsinin yönetimlerini kendiniz atayın. İnsanları kandırarak, tek adaylı seçimler, Evren döneminin modellerini bir tarafa bırakın. Yeniden hayata geçirdiğiniz sıkıyönetim ve Evren modeline, tek adaylı seçimlerle kılıf arıyorsunuz. Bunu dün Futbol Federasyonu'nda yaptınız, bugün odalarda yapıyorsunuz. İnsanları kandırmayın. Çıkarın bir KHK, atayın tüm yöneticileri..."