Kentsel dönüşümle ilgili yapılan çalışmalara da değinen Bakan Özhaseki, gelinen noktada 49 ilde 'riskli alan' ilanları olduğunu söyledi. Bakan Özhaseki, "Toplamda 420 bin civarında binayı dönüştürdüğümüzü görüyoruz. 3-4 milyon nüfusa hitap eden bir alanda kentsel dönüşüm yapabildiğimizi görüyoruz.

Bunu yeterli görmüyoruz şu anda. Bizim en az 25-30 milyonu ilgilendirecek kadar bir hızla 3-5 sene içerisinde bu kentsel dönüşümü yapmamız icap ediyor. Mesela İstanbul için söylüyorum. 15 milyon nüfus yaşıyor. Ekonomi İstanbul'a bağlı ve Allah korusun İstanbul'da bir sıkıntı olduğunda bir sürü insan toprak altında kaldığı gibi, ekonomi de çöker. Anadolu'da menzil olarak depremler olduğunda gidip hep beraber yaralarını sarabiliriz, koşup hep beraber yaralarını sarabiliriz.

Bunu Erzincan'da da, Adapazarı'nda da yaşadık. Koştuk, dertlerine derman olduk devlet olarak. Ama İstanbul'da Allah korusun, bilim adamlarının dediği gibi gerçekleşecek olursa ki bilim adamları söylüyor bunu, bir felaket senaryosu var" dedi.

İLGİLİ HABERÜnlü deprem profesörlerinden Marmara depremi açıklamasıÜnlü deprem profesörlerinden Marmara depremi açıklaması

Bilim adamlarının söylediklerinden 10 yıl içinde 7 büyüklüğünde deprem olacağı sonucunu çıkardığına işaret eden Bakan Özhaseki, "Böyle olduğu zaman binlerce yapı bir anda yerle bir olacak. 1999'dan sonra yapılan yapıları daha sağlıklı görebiliriz. Ama öncesinde yapılanların en az yüzde 50'si risk taşıyor. Yani 7-7.5 milyon konut Türkiye'de şu anda riskli yapı vaziyetinde.

Burada her şeyi devletten beklememek icap ediyor. Gücü yeten insanlar lütfen binalarını ölçtürsünler. İçlerinde canları var, malları var. En kıymetli şeyleri var. Gücü yetiyorsa insan dışarıda o kadar çok lüzumsuz israf ettiğimiz, para harcadığımız yerler var ki. Bir de yaşadığı evlere lütfen baktırsınlar. Onun dışında devletin, bizim yapmamız gereken, hükümet olarak yapmamız gereken şu anda hazırlıyoruz. Yeni yönetmelikler hazırlıyoruz, yeni yasalar hazırlıyoruz. Bunu çok daha hızlandıracağız. 2023'e kadar, 100'üncü yılımıza kadar sağlıksız, kimliksiz yapı kalmasın diye çırpınacağız" diye konuştu.

DHA