ABD Başkanı Barack Obama seçimlerden sonra görevi bıracak. Yerine Hillary Clinton veya Donald Trump geçecek. Peki ya Obama görevi bıraktıktan sonra ne yapacak? Independent Obama'nın bundan sonrası kariyeri için kulislerde konuşulanları yazdı...

2005-2008 yılları arasında senato üyesi olan, 1997-2004 yılları arasında Illinois Eyalet Meclis'inde görev alan Obama 20 yıla yakın kamu hizmetinde bulundu

Bu hesaba göre Obama yılda 203 bin dolar emekli maaşı alacak. Başkan Obama'nın görevi bıraktıktan sonra genç kızı Sahsa liseyi bitirene kadar Washington'da kalması bekleniyor.

Peki ya Obama görevini bıraktıktan sonra hangi işleri yapabilir?

obama_10

ANILARINI YAZABİLİR


ABD Başkanları arasında görevini bıraktıktan sonra anılarını yazmak bir gelenek haline dönüştü. Bill Clinton anılarını yazdığı kitabın gelirinden 10 milyon dolar, ondan sonraki başkan George W. Bush ise 7 milyon dolar kazanmıştı.

Obama'nın önceden yazılmış iki kitabı bulunuyor. Babamın Düşü (1995) ve Umudun Cesareti (2006)

New York Times'a göre Obama'nın anılarından 25 milyon dolar ile 45 milyon dolar arasında bir gelir elde etmesi bekleniyor.

obama-surprise-trayvon-speech_8col

KONUŞMACILIK


Başkanlıktan sonraki yaşamlarında ABD Başkanları para karşılığında konuşmalar da düzenliyorlar. Baba Bush başkanlıktan sonra konferans başına 10 bin dolar kazanıyordu. Ondan yıllar sonra göreve gelen George W. Bush'un ise konferans başına 100 bin dolar aldığı biliniyor. Fortune Dergisi'ne göre Bill Clinton 2014 yılı şubat ayında katıldığı bir konferansta konuşma yapmak için 225 bin dolar aldı.

crouch-understanding-obama-basketball-1200x630-1447286722

BİR NBA TAKIMINA ORTAK OLABİLİR


Golfün Barack Obama için bir tutku olduğu malum... Obama geçen yıl GQ'ya verdiği bir röportajda "Bir takım toplamak ne şahane olurdu. Bazen bunu düşünüyorum" demişti.

30law_6000

ÜNİVERSİTE HOCALIĞI


Obama için en muhtemel seçeneklerden biri bu... Başkan Obama hukuk fakültesine geri dönüp ders vermeye devam edebilir. The New Yorker'a röportaj veren Obama, "Hukuğu entellektüel anlamda seviyorum. Sorunlarını çözmeyi terimleriyle güreşmeyi seviyorum" açıklamasında bulunmuştu.

Bu konuda önünde üç seçenek var. Ya siyasi bilimler okuduğu Columbia, ya hukuk mezunu olduğu Harvard, ya da önceden öğretmenlik yaptığı Chigago Üniversitesi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da Stanford Üniversitesi'ne geri dönüp siyasi bilimler profesörü olarak görev yapmıştı.