CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM’ye bir önerge verdi ve bu kredinin akıbetini sordu. Önergede ‘’Kredinin, kaç taksiti, hangi tarihlerde ne kadarlık meblağlarla geri ödenmiştir? Grubun kullandığı bu kredi nedeniyle kamu bankalarına geri kalan taksit ve ödeme tutarları ne kadardır? Halkbank ve Vakıfbank’tan alınan 750 milyon dolar kredinin kur artışından dolayı ödemelerinde gecikme olmuş mudur?” soruları yöneltildi. Bayır ayrıca, Vakıfbank ve Halkbank’ın 2008’den beri Çalık Grubu’nun sahip olduğu televizyon, gazete, dergi ve internet sitelerine ne kadar ilan ve reklam verdiğini de sordu ve Sabah-ATV’nin, 5 dakika süren ihale ile Çalık Grubu’na, TMSF tarafından 1.1 milyar dolara ihaleyle satıldığını hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek ise kredinin taksit tutarı ve ödeme planına ilişkin bilgiler ile, grubun yayın organlarına ne kadar reklam ve ilan verildiğini, “Banka ve müşteri sırrı” kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtlamadı.

MEVZUATA UYGUN


Önergeyle ilgili başbakan yardımcılığına bilgi veren Halkbank 750 milyon dolarlık kredinin mevzuata uygun olduğunu, kredinin anapara ve faiz ödemelerinde gecikme olmadığını, tahsilatların da ödeme planına uygun olarak yapıldığını bildirdi. Vakıfbank ise bu soruları “Ticari sır ve müşteri sırrı” kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtlamadı.