İngiltere'deki referandumdan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkması ardından sabah saatlerinde sert yükselişle 3'ün üzerini test eden dolar/TL'deki yükselişi lokallerin 1 milyar doları aşan döviz satışları ve İngiltere Merkez Bankası'nın açıklamaları sınırlıyor. Bankacılar verilen önümüzdeki dönemde küresel merkez bankalarının alacağı önlemlerin izleneceğini belirtirken, kurda genel eğiliminin yukarı yönlü olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERSon dakika İngiltere referandumu sonrası piyasalarda kara cumaSon dakika İngiltere referandumu sonrası piyasalarda kara cuma

SERT DÜŞTÜ


İngiltere dün gerçekleşen tarihi referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu  yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu. Dünya finans piyasaları neredeyse tamamı sayılan oyların yüzde 51.8'e yüzde 48.2 ile ayrılık  yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı.

İLGİLİ HABERİngiltere'deki referandum: Sterlin dipte, dolar yükseliyorİngiltere'deki referandum: Sterlin dipte, dolar yükseliyor


Bir bankacı, "Müşterilerin yoğun satışları söz konusu, miktar 1 milyar doları aşmıştır. Son üç gündür yoğun alımların ardından kısa süredeki kâr realize ediliyor" dedi. Lokaller 200 milyar dolar yaklaşan döviz birikimlerinin bir kısmını dolar/TL'de yaşanan sert yükselişlerde kâr amaçlı satış fırsatı olarak değerlendirebiliyor. Bankacılar lokal satışlarının gün sonunda 1.5 milyar doları bulabileceğini belirtiyor.

UZUN VADEDE GÖRECEĞİZ


Son günlerde İngiltere'nin AB'de kalmayı tercih edeceği beklentisiyle artan risk iştahına paralel kur da yönünü aşağı çevirmişti. Bir bankacı, "Yerli yatırımcıların yoğun döviz satışları dolar/TL'y de aşağı çekti. İngiltere Merkez Bankası'nın açıklamaları da gevşemede etkili oldu ancak bunlar beklenen  adımlar. İngiltere, İsviçre sonrası daha ECB'den açıklamalar gelecektir. Kurda genel eğilimin yukarı yönde olduğunu düşünüyorum ancak merkez bankalarının açıklamaları piyasaları biraz daha sakinleştirir.

Uzun vadede ise diğer üye ülkelerin AB'den ayrılmaları gündeme gelebilir ki piyasaların asıl trendinin nasıl olacağını o zaman göreceğiz" dedi. Başka bir bankacı da, "Kurdaki sert ve kademesiz yükseliş, BOE açıklamaları ve lokallerin döviz satımlarıyla yerini benzer şekilde sert düşüşe bırakınca, TL dolar karşısında kayıplarının bir kısmını geri almış oldu" dedi.

250 MİLYAR STERLİN HAZIR


İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, oyların neredeyse tamamının sayıldığı AB referandumundan İngiltere'nin ayrılığını destekleyenlerin çoğunlukta çıkmasının ardından finansal piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduğunu açıkladı. Referandumun ardından bir süre belirsizlik olacağını ve İngiltere'nin Avrupa ve dünyanın ger kalanıyla yeni ilişkiler kurmasının zaman alacağını söyleyen Carney, bankanın aynı zamanda ilave politika desteklerine de ihtiyaç olup olmadığını gözden geçireceğini söyledi. İsviçre Merke Bankası (SNB) da kararın ardından İsviçre frankını zayıflatmak için döviz piyasasına müdahalede bulunduğunu açıkladı.

DOLARIN SİNİRİ YATIŞTI


Öte yandan bankacılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağına dair beklentilerin de önümüzdeki dönemde sorgulanabileceğini belirtiyor. Dün akşam saat 1800'de 2.8731/2.875 seviyesinde olan dolar/TL, en son 24 Mayıs'ta gördüğü 3.0015'e kadar yükseldikten sonra kademeli olarak 2.9085'e kadar gerilese de bu düşüş de kalıcı olmadı. Dolar/TL saat 1312'de 2.9347/2.9375 seviyesinden işlem görüyor.

Dün 4.2419 seviyesinden kapanan sterlin/TL ise 14 Nisan 2015'ten beri en düşük seviye olan 3.9205'e kadar geriledikten sonra aynı saatte 4.0588 seviyesinde. Dün saat 1800'de 3.0669/3.0697 seviyesinde olan sepet bazında TL yine bir ayın en yükseği olan 3.16'ya yaklaştıktan sonra 3.0968/3.1006, euro/TL ise 3.2593/3.2640 seviyesinde.

İLGİLİ HABERBoris Johnson'dan AB referandumu sonrası ilk açıklamaBoris Johnson'dan AB referandumu sonrası ilk açıklama